Кабмін схвалив добудову енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС

Кабінет Міністрів на засіданні 2 квітня схвалив законопроєкт про будівництво двох енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Про це повідомили пресслужби НАЕК «Енергоатом» та Міненерго.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Законопроєкт «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції» встановлює правові засади розміщення, проєктування та будівництва енергоблоків на ХАЕС.
  • Проєкт також визначає розмір соціально-економічної компенсації ризику населення, що проживає на відповідній території, а також закріплює законодавчу вимогу щодо можливості використання в роботі нових блоків ядерного палива, виготовленого за американською технологією. «Це є черговим свідченням відмови від використання палива країни-агресора», – наголошується у повідомленні «Енергоатома».
  • Міненерго зазначило, що реалізація проєкту здійснюватиметься виключно за рахунок коштів НАЕК «Енергоатом» із залученням кредитів, без використання коштів з держбюджету України.
  • На Хмельницькій АЕС передбачається розміщення реакторних установок типу ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор під тиском). Будівництво двох атомних енергоблоків збільшить виробництво електроенергії на 16 226 млн кВт*год/рік, а відпуск – на 15 415 млн кВт*год/рік, прогнозує Міненерго.

Контекст

У 2014 році Україна відмовилася від послуг російської компанії «Росатом» у добудові енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС. У вересні 2015-го було прийнято Закон «Про втрату чинності Закону «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3, 4 ХАЕС».

На жовтень 2023 року на енергоблоці №3 Хмельницької АЕС виконувалися ремонтно-відновлювальні роботи. Про добудову чи будівництво енергоблоків атомної електростанції наразі не йдеться, тому що очікується прийняття Закону «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС», писало «Суспільне Хмельницький» з посиланням на відповідь НАЕК «Енергоатом» та ВП «Хмельницька АЕС».

Щодо відсотка готовності енергообʼєктів, то загальний стан будівельної частини на момент припинення робіт енергоблока №3 – 75%, енергоблока №4 – 28%. Водночас варто врахувати, що тривалий час частина збудованих об’єктів піддавалася впливу навколишнього середовища та погодних умов.

НАЕК «Енергоатом» у 2023 році збільшила доходи від продажу електроенергії на 30%, або на 44 млрд грн, порівняно з попереднім роком – до 190,7 млрд грн. Президент «Енергоатома» Петро Котін заявляв, що з цих коштів було сплачено понад 124,4 млрд грн у межах виконання ПСО, тобто на підтримку низьких тарифів для населення.

Загалом з 2020 до 2023 року доходи компанії зросли у чотири рази. Якщо у 2020-му дохід становив 48,1 млрд грн, то у 2024 році «Енергоатом» планує отримати 253,3 млрд грн доходу.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *