Імпорт електроенергії: Міненерго пропонує заходи для безперебійних поставок бізнесу

Бізнес отримає гарантію безперебійного енергопостачання під час відключень електрики при імпорті 50% споживання. Уряд ухвалить рішення протягом кількох тижнів. Про це міністр енергетики Герман Галущенко сказав Forbes у кулуарах Київського міжнародного економічного форума (КМЕФ).

Ключові факти

  • Міненерго надіслало уряду проєкт рішення про безперебійне енергопостачання бізнесу, який імпортуватиме понад 50% власних потреб в електриці, сказав Галущенко.
  • Минулої зими уряд ухвалив подібне рішення, але при імпорті 100% електрики.
  • «Цього року пропонуємо зменшити обов’язкову частку імпорту з 100% до 50%», – пояснив міністр.
  • Галущенко розраховує, що уряд ухвалить рішення про безперебійні поставки електрики бізнесу протягом кількох тижнів.
  • Від ідеї запровадження імпортного ПСО відмовилися, сказав міністр. Імпортне ПСО – компенсація державою різниці між ринковою ціною на електрику в Україні та вищою ціною за кордоном.

Контекст

На початку 2023 року Кабмін запропонував підприємцям рішення – бізнесу, який імпортує електроенергію, забезпечать безперервне електропостачання. Пропозиція трохи запізнилася: 85% підприємств вже встановили генератори, свідчать результати опитування ЄБА серед членів асоціації.

Бізнес міг купувати у постачальників електроенергію з-за кордону ще з моменту запуску ринку електроенергії, пояснили в «Укренерго» у відповідь на запит Forbes. Січнева постанова уряду дозволяла уникнути планових відключень до 30 квітня, якщо обсяги імпорту будуть не менше місячного споживання у вересні. Але аварійні вимкнення все ще були можливі.

Бізнес справді почав закуповувати дорогу електроенергію за кордоном.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *