Хмельницький і Іванов не будуть купувати ТРЦ Ocean Plaza у держави

Власник інвестиційної компанії Q Partners Андрій Іванов, який у вересні цього року викупив у свого бізнес-партнера Василя Хмельницького міноритарну долю ТРЦ Ocean Plaza, не має наміру брати участь у конкурсі з приватизації державної частки ТРЦ Ocean Plaza. «З огляду на ризики, що повʼязані із війною, наразі така інвестиція виглядає недоцільною», – сказав він у коментарі Forbes. Таку ж заяву зробив засновник холдингу UFuture Василь Хмельницький – колишній власник 33,35% акцій проблемного обʼєкта. «Великі торгові центри – це вже минуле», – говорить бізнесмен.

Ключові факти

  • На початку жовтня в.о. голови Фонду держмайна Олександр Федоришин розповів Forbes, що ТРЦ Ocean Plaza хочуть продати щонайменше за 1,3 млрд грн. Серед потенційних покупців він назвав власника інвестиційної компанії Q Partners (управляє UDP) Андрія Іванова, у власності якого 33,35% акцій. «Точно цікавиться інший акціонер», – розповів Федоришин.
  • В коментарі Forbes Андрій Іванов відповів, що не має такого наміру: «У вересні цього року я викупив у свого партнера Василя Хмельницького міноритарну долю ТРЦ Ocean Plaza відповідно до домовленості, яку ми уклали до початку повномасштабного вторгнення. Ця угода сягнула наших внутрішніх лімітів з інвестиційних ризиків. Тому я не маю наміру брати участь у конкурсі з приватизації державної частки ТРЦ Ocean Plaza. З огляду на ризики, що повʼязані із війною, наразі така інвестиція виглядає недоцільною».
  • На питання, чи не планує він продати свою третину ТРЦ, відповів, що ні. Але «якщо будуть пропозиції щодо купівлі, як будь-який бізнес, будемо їх розглядати».
  • Заяву про те, що не має наміру брати участь в аукціоні, зробив також Василь Хмельницкий, засновник холдингу UFuture. «Інвестиції в «Оушен Плаза» були мені цікаві 15 років тому, це був унікальний інноваційний ТРЦ для України та прибутковий бізнес. Сьогодні світ рухається в онлайн продажі та швидку адресну доставку товарів. Великі торгові центри – це вже минуле», – говорить бізнесмен. 
  • До того ж у вересні цього року були офіційно фіналізовані всі угоди з продажу моєї частки ТРЦ Ocean Plaza моєму давньому партнеру Андрію Іванову. «Декілька років тому я прийняв рішення вийти із частини бізнесів і продати Іванову свою частку в компанії UDP, – продовжує Хмельницький. Це стратегічне рішення зараз у процесі втілення і продаж частки в Ocean Plaza – один із запланованих кроків».

Контекст

20 березня колегія суддів ВАКС задовольнила адміністративний позов Мінʼюсту до російського олігарха Аркадія Ротенберга. Його називають близьким другом Путіна і саме з ним пов’язують будівництво Кримського мосту. В жовтні 2022 року до Ротенберга було застосовано санкції РНБО.

Суд вирішив стягнути в дохід держави частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ «Авангард-Віларті», право на яку зареєстроване компаніями «Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД» (Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited) та «Ітодер Інвестментс Лімітед» (Ethoder Investments Limited).

Також стягнуто частку у розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (власник ТРЦ Ocean Plaza), право на яку зареєстроване за ТОВ «Авангард-Віларті».

У червні Кабмін передав частку Ротенберга в Ocean Plaza Фонду держмайна і доручив приватизувати цей актив. Отримані кошти планують спрямувати до фонду ліквідації наслідків російської збройної агресії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *