Гелікоптер Жеваго передали на потреби ЗСУ

Заарештований гелікоптер, опосередкованим власником якого є екснардеп, акціонер банку АТ «Банк «Фінанси та Кредит» Костянтин Жеваго передали одній з бойових частин ЗСУ, тепер він буде виконувати бойові завдання, повідомляє ДБР. Cуд арештував гелікоптер у березні.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Примусове відчуження гелікоптера було здійснено за рішенням військового командування країни для забезпечення виконання бойових завдань однією з частин.
  • Гелікоптер належав підконтрольній колишньому депутату юридичній особі. Жеваго використовував його в особистих цілях під час перебування на території України.

Гелікоптер Жеваго передали на потреби ЗСУ /Фото 1

Фото: ДБР

Контекст

Костянтина Жеваго підозрюють у причетності до схеми розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит». За даними ДБР, офшорна компанія в 2007–2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках, а «Фінанси та Кредит» поручився за цю компанію на суму понад $113 млн. Після того як вона не виконала договірні зобов’язання, іноземні банки стягнули заставне майно поручителя, зокрема списали $113 млн з рахунків українського банку. Внаслідок цього український банк оголосили неплатоспроможним у 2015 році.

У 2019-му Генпрокуратура оголосила Жеваго в міжнародний розшук у справі про розтрату і легалізацію 2,5 млрд грн через банк «Фінанси та Кредит». У липні 2021 року за запитом ДБР він був оголошений у розшук по лінії Інтерполу.

Жеваго вже понад три роки не зʼявляється в Україні. Останні роки бізнесмен живе між Лондоном та Дубаєм. У серпні 2022-го журналісти УП помітили його в Монако, де він відпочивав на власній яхті з назвою «Z» вартістю $70 млн. 

Наприкінці грудня 2022 року французькі правоохоронці затримали Жеваго в одному з готелів Куршевелю. 28 грудня минулого року суд французького міста Шамбері обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, а 5 січня – погодився випустити Жеваго під заставу в розмірі €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.

7 березня Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування арештував активи Костянтина Жеваго у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку «Фінанси та Кредит» і його кредиторів на суму майже 46 млрд грн. Суд наклав арешт на частки у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», ТОВ «Єристівський ГЗК» і «Біланівський ГЗК».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *