Сторони в Нагірному Карабасі заявили про повне припинення бойових дій

Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі заявили про повне припинення бойових дій з 13:00 20 вересня. Про це йдеться у заяві влади невизнаної республіки Арцах і повідомленні Міноборони Азербайджану. 

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Домовленості досягнуто за посередництва командування російського миротворчого контингенту, йдеться у заяві влади невизнаної республіки. Міноборони Азербайджану заявило про призупинення антитерористичних заходів у Нагірному Карабасі 20 вересня.

Про що домовилися сторони конфлікту

  • Виведення підрозділів і військовослужбовців Збройних сил Вірменії із зони розгортання російського миротворчого контингенту.
  • Розформування та повне роззброєння військових армії оборони Нагірного Карабаху.
  • Виведення важкої техніки та озброєнь з території Нагірного Карабаху «з метою їхньої якнайшвидшої утилізації».
  • Питання «про реінтеграцію, забезпечення прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху, а також питання забезпечення життєдіяльності населення Нагірного Карабаху в рамках Конституції Азербайджану, згідно з досягнутою домовленістю обговорюватимуться на зустрічі між представниками місцевого вірменського населення та представниками центральної влади Азербайджанської Республіки, яка відбудеться у місті Євлах 21 вересня 2023 року та під час наступних зустрічей».

Контекст

19 вересня армія Азербайджану оголосила початок «антитерористичної операції локального характеру» у Нагірному Карабасі. З початку «антитерористичних заходів» Азербайджану загинули 32 особи, понад 200 отримали поранення, повідомив уповноважений з прав людини у невизнаній республіці Гегам Степанян.

Очільник вірменського Радбезу раніше звинуватив російських миротворців у невиконанні своїх зобовʼязань у Нагірному Карабаху. У відповідь речник Путіна Пєсков сказав, що «Баку проводить військову операцію де-юре на своїй території», назвавши звинувачення безпідставними.

За останні три роки Азербайджан взяв під контроль кілька територій у Нагірному Карабасі. Влада Вірменії заявляла, що з грудня 2022 року Карабах фактично знаходиться у блокаді.

У Лачинському коридорі (єдина дорога, що звʼязує Вірменію з Нагірним Карабахом) було встановлено азербайджанський КПП. 

Офіційний Баку заявляв, що це стало можливим після того, як Вірменія на останніх зустрічах у Празі та Сочі визнала територіальну цілісність Азербайджану, відповідно, «Баку має право діяти там на свій розсуд».

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявляв про вирішення питання Нагірного Карабаху – «суверенітет над ним відновлено». Мешканцям він пропонував або виїхати, або прийняти громадянство Азербайджану.

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян погоджувався із тим, що Нагірний Карабах – це Азербайджан, але звертав увагу, що питання прав та безпеки вірмен Нагірного Карабаху має обговорюватися у форматі Баку – Степанакерт. Також він наголошував, що правам вірмен Нагірного Карабаху має бути надано міжнародні гарантії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *