Фільми Universal Pictures заробили $4,9 млрд у світовому прокаті

Американська кінокомпанія Universal Pictures стала найприбутковішою студією за результатами касових зборів 2023 року. За рік студія випустила 24 стрічки, серед яких «Брати Супер Маріо в кіно», «Оппенгеймер» і хорор «M3GAN». Глобальний бокс-офіс склав $4,907 млрд. Уперше з 2015 року лідером світового прокату не є Disney, повідомляє Variety.

Тільки до 7 січня даруємо 40% знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз і заощаджуйте 720 грн за промокодом BESTPRICE. Підписуйтесь за цим посиланням.

Ключові факти

  • Universal Pictures стала найприбутковішою кіностудією за результатами світових касових зборів 2023 року. Глобальний бокс-офіс компанії в 2023-му склав $4,907 млрд. Disney поступилася лідерством уперше з 2015 року, заробивши $4,827 млрд.
  • У Disney відставання на $80 млн пояснюють тим, що в 2023-му студія випустила на сім фільмів менше, ніж Universal. Остання представила 24 картини, серед яких лідери прокату мультфільм «Брати Супер Маріо в кіно», стрічка Крістофера Нолана «Оппенгеймер» і хорор «M3GAN». З-поміж минулорічних хітів Disney – «Вартові галактики 3», «Індіана Джонс і циферблат долі» та «Русалонька».
  • Фільми Disney не ввійшли у топтрійку світового прокату – найкасовішими стали стрічки Warner Bros. «Барбі» ($1,4 млрд), «Брати Супер Маріо в кіно» ($1,3 млрд) та «Оппенгеймер» ($952 млн) Universal. Водночас Disney має найбільше фільмів у топдесятці за прибутковістю: чотири стрічки в світовому рейтингу та три – у рейтингу в США.
  • Жоден із фільмів Disney в 2023-му не перевищив позначку в $1 млрд. Найбільші каси зробив фільм «Вартові Галактики 3», зібравши в глобальному прокаті $845 млн.
  • На третьому місці з глобальним бокс-офісом $3,84 млрд опинилася компанія Warner Bros. («Барбі», «Черниця II», «Вонка»). Також у пʼятірці – Sony («Людина-павук: Крізь всесвіт», «Праведник 3», «Наполеон») і Paramount («Місія нездійсненна», «Щенячий патруль»), прибутки яких у 2023-му склали трохи більш як $2 млрд.

Контекст

Результати українського прокату відповідають світовій тенденції. Так, серед фільмів іноземного виробництва найкасовішими стрічками 2023 року в українських кінотеатрах стали картини «Барбі» виробництва Warner Bros. (123,4 млн грн) та «Оппенгеймер» Universal Pictures (122,2 млн грн). Стрічка Disney «Вартові галактики 3» опинилася на третьому місці зі значним відривом – український бокс-офіс фільму склав 67,7 млн грн.

Головною проблемою Disney в 2023 році стали високі витрати на виробництво з бюджетами від $200 млн до $250 млн на стрічку, відзначає Variety. Так, хоча фільм «Людина-мураха та Оса: Квантоманія» ввійшов до топдесятки найкасовіших фільмів року ($476 млн), він не приніс студії прибутків за результатами кінопрокату, пише видання.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *