ExxonMobil купує конкурента Pioneer за $60 млрд 

Найбільша західна нафтова компанія ExxonMobil погодилася купити Pioneer Natural Resources за $59,5 млрд, що має спровокувати хвилю консолідації у галузі сланцевої нафти США, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Компанія заявила в середу, що уклала угоду щодо придбання всіх акцій Pioneer, яка оцінює їх у $253 за акцію. 
  • Ця угода дає Exxon домінуюче становище в Пермському басейні, великому родовищі в західному Техасі та Нью-Мексико.
  • «Обʼєднані можливості наших двох компаній забезпечать довгострокове створення вартості, що значно перевищує те, що кожна компанія здатна зробити окремо», – сказав очільник Exxon Даррен Вудс.
  • Хʼюстонська компанія Exxon знаходиться у пошуках придбань після того, як за останній рік накопичила значну суму грошей. Вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання цін на нафту, внаслідок чого прибуток Exxon досяг рекордного рівня.
  • Аналітики очікують, що угода ознаменує консолідацію все ще фрагментованої сланцевої галузі США, яка за останнє десятиліття переживала цикли буму та спаду.
  • Виступаючи перед оголошенням про угоду, Ендрю Діттмар, аналітик консалтингової компанії Enverus, заявив, що угода є «значною перемогою» для Exxon і «розумним завершенням» для Pioneer.
  • За даними RBC Capital Markets, Pioneer є провідним оператором на Пермському родовищі і в результаті угоди 15% видобутку в басейні перейдуть під контроль Exxon.

Контекст

Рішення Exxon про купівлю Pioneer, навіть після придбання компанії Denbury, оператора трубопроводу CO2, сигналізує про те, що компанія, як і раніше, планує насамперед спиратися на свій традиційний нафтогазовий бізнес протягом десятиліть.

І Exxon, і Pioneer повідомили про рекордний прибуток у 2022 році – $56 млрд і $8 млрд відповідно – після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до різкого зростання цін на нафту і газ.

Придбання компанії Pioneer із ринковою капіталізацією близько $50 млрд стане найбільшою угодою Exxon із моменту її злиття з Mobil у 1999 році. Це дасть Exxon домінуюче становище в Західному Техасі та Нью-Мексико. Цей регіон, за словами нафтового гіганта, є невідʼємною частиною його планів зростання.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *