«Ельдорадо» виграло позов проти Росії на 141 млн грн

Господарський суд Києва зобов`язав стягнути з Російської Федерації у користь Eldorado 141,4 млн грн завданої шкоди через повномасштабне російське вторгнення, йдеться у рішенні суду.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • 6 лютого Господарський суд Києва задовольнив позовні вимоги ТОВ «Дієса» (Eldorado) до Мінʼюсту Російської Федерації. Зокрема, суд зобовʼязав РФ сплатити збитки компанії у розмірі $3,6 млн і упущену вигоду у $254 486
  • «Це перший позов проти РФ, по якому є рішення. Ще їх щонайменше три», – каже старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує Eldorado з юридичних питань.
  • Загалом компанія подала позов проти Росії на загальну суму 1 млрд грн. 

Контекст

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу Eldorado приблизно у $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстроту». «Раніше Eldorado займало частку 10–12% на ринку, нині вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» у 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му — 7,3 млрд грн. Цьогоріч падіння прискорилося: продажі за шість місяців – трохи більше 1 млрд грн. Кількість співробітників скоротилася більш ніж на 40% з довоєнних 3518 людей. 

Про значне погіршення фінансового стану Eldorado розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Зрештою компанія розпочала процедуру реструктуризації боргу (досудової санації) більш як на 2,5 млрд грн. Ця заборгованість виникла через російське повномасштабне вторгнення перед незабезпеченими кредиторами – партнерами, постачальниками та дистрибʼюторами, казав старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий, який консультує Eldorado з юридичних питань.

«До січня 2023 року велика кількість банків так і не відновила корпоративне кредитування, що унеможливило отримання кредитів на підтримку діяльності та відновлення мережі», – каже Максим Байдик. За таких умов залишалася європейська процедура досудової санації, додає він. 

Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з Eldorado великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1», «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *