ДТЕК розпочинає видобуток нафти і планує будувати завод для переробки

«ДТЕК Нафтогаз» починає видобуток нафти у Полтавській області. Про це розповів на пресконференції генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Ключові факти

  • «ДТЕК Нафтогаз» завершить бурити першу нафтову свердловину у Полтавській області до кінця жовтня 2023 року, сказав Тімченко.
  • Так ДТЕК починає розробляти родовище, ліцензію на яке придбав у 2021 році.
  • У планах компанії – створення вертикально інтегрованого нафтового бізнесу із глибокою переробкою. На це може піти три-п’ять років, розраховує Тімченко.
  • «Плануємо придбати ліцензії на нафтові родовища на Заході України», – сказав Тімченко. Щойно компанія видобуватиме достатньо нафти, перейде до питання інвестицій у переробку, додав він.
  • ДТЕК не планує купувати один із існуючих переробних заводів. «Думаю, буде будівництво з використанням нових технологій», – додав Тімченко.
  • «Видобуток нафти – це дуже важливий для нас напрям, – сказав Тімченко. – Ми станемо одним із гравців повного циклу, починаючи з видобутку нафти, через глибоку переробку і до кінцевого продукту».
  • «ДТЕК Нафтогаз» у 2023 році видобуде близько 1,6 млрд кубів газу, на 20% менше, ніж у 2022-му. Цьогоріч компанія інвестувала 5,5 млрд грн у видобуток газу, майже удвічі більше, ніж у 2022 році.

Контекст

ДТЕК у 2013-му увійшла у нафтогазовий бізнес, придбавши контрольний пакет «Нафтогазвидобування». Відтоді компанія видобувала все більше газу, тільки у 2023 році очікується зменшення на 20%.

Уряд заборонив експорт газу з середини червня 2022-го. Тому у «ДТЕК Нафтогаз» у першому півріччі 2023-го були проблеми з ліквідністю, розповідав генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтервʼю Forbes у липні 2023-го. Згодом «Нафтогаз» почав викуповувати газ у приватних видобувників на Українській енергетичній біржі.

Близько 70% цьогорічних інвестицій у газовий напрям ДТЕК скеровує на розробку нових родовищ. «Нафтогазвидобування» пройшло пік видобутку, природне падіння – 15–18% на свердловинах, що діють, пояснював Тімченко. Єдиний спосіб компенсувати спад – розробляти нові родовища, казав він.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *