Допомога Україні на €50 млрд. Угорщину можуть позбавити права голосу в ЄС

Країни-члени ЄС можуть позбавити Угорщину права голосу, щоб погодити пакет допомоги Україні на €50 млрд, пише Financial Times із посиланням на європейських дипломатів.

Ключові факти

  • Співрозмовники видання заявляють, що Брюссель може застосувати статтю 7 договору про ЄС 2007 року, яка дає змогу позбавляти країну права голосу у звʼязку з порушенням європейського законодавства. 
  • Цей процес може заблокувати будь-який інший член Євросоюзу, але після нещодавніх виборів у Польщі в ЄС «не лишилося гарантованого захисника» Угорщини, зазначило видання.
  • Водночас деякі представники ЄС насторожено ставляться до цієї ідеї. Вони хочуть продемонструвати премʼєру Угорщини Віктору Орбану «справжню ціну» ізоляції країни всередині ЄС, щоб змусити змінити свою думку щодо України. 
  • Якщо цей план не спрацює, то 26 країн ЄС можуть укласти погодити допомогу Україні без участі Угорщини, але це займе більше часу і стане лише тимчасовим рішенням, пише FT.
  • «Можливо, Угорщина створить більше проблем. Можливо, Угорщина змусить нас використовувати інші кошти. Але, зрештою, Угорщина не зможе перешкодити нам забезпечити Україну коштами», – наголосив один із співрозмовників.

Контекст

14 грудня Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС.

15 грудня Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. Він підтвердив, що на саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

Водночас президент Євроради Шарль Мішель закликав Україну бачити позитивний сигнал у голосуванні щодо бюджетної підтримки. Він заявив, що Україна все одно отримає кошти. «Ми маємо інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку. Є сильна політична воля 26 лідерів для ухвалення цього пакету. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні», – зазначив він.

За словами політика, ЄС виконає фінансові зобов’язання щодо допомоги Україні, проте не уточнив, чи йдеться про ухвалення рішення в обхід вето Орбана.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *