Допомога США: ЗСУ не зможуть відновитися без допомоги США Україні – Майкл Кофман

Якщо Україна не отримає допомогу від США, може втратити перспективу відновлення армії поточного року. І ширше – траєкторію успіху у війні, розповів в інтерв’ю Forbes Ukraine Майкл Кофман, старший науковий співробітник Програми Росії та Євразії Фонду Карнегі, провідний науковий співробітник Центру військово-морського аналізу США та Центру нової американської безпеки.

Ключові факти:

  • «Без американської підтримки не видно перспективи відновлення української армії 2024 року. Тому дедалі важче зрозуміти, який вигляд має теорія успіху для України у цій війні», – сказав він.
  • Без допомоги США українцям доведеться дедалі більше залежати від підтримки інших країн, говорить Кофман. «Можемо здивуватися політичній волі інших країн, якщо США не впораються зі своїм завданням», – каже він.
  • Песимістичний сценарій – «якщо США не схвалять допомогу, багато країн можуть почати втрачати надію, що є якась перспектива для військових зусиль без американської підтримки. І також почнуть згортати підтримку», – додає Кофман.
  • Оптимістичний сценарій – активізація допомоги від інших країн. Він є найімовірнішим, вважає аналітик.
  • Україні та її партнерам варто не чекати виборів у США, а вже зараз сконцентруватися на трьох питаннях, каже аналітик. Мобілізація, поповнення запасу боєприпасів ЗСУ та будівництво укріплень.
  • Перебіг війни вирішиться переважно 2024 року. Хай би хто став президентом США, він успадкує траєкторію війни, яку буде важко змінити. Рішення, що їх буде ухвалено або не ухвалено в найближчі кілька місяців, матимуть інерційний вплив на перебіг цієї війни, підсумував він.

Контекст:

Конгрес США не може схвалити допомогу Україні щонайменше з жовтня 2023 року. У лютому Сенат ухвалив проєкт із допомогою іноземним партнерам на $95 млрд, близько $61 млрд призначені Україні. Але цей проєкт ще має схвалити Палата представників, де його на голосування не виносить спікер-республіканець Майк Джонсон.

Вікно можливостей для допомоги Україні може відкритися у квітні. Крім проєкту Сенату, є ще кілька варіантів, зокрема ідея допомагати Україні в кредит, яку просувають експрезидент США Дональд Трамп та деякі республіканці.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *