Чому уряд Угорщини не дозволив Метінвесту купити завод в Угорщині

В липні 2023-го уряд Угорщини не допустив «Метінвест» до конкурсу з продажу меткомбінату Dunaferr. «Метінвест» був готовий заплатити за нього €200 млн. В інтерв’ю Forbes генеральний директор компанії Юрій Риженков розповів, що це могло бути політичне рішення.

Ключові факти 

  • «На моє переконання, це був непрозорий конкурс, у процесі якого нас викинули через бюрократичні причини: не встигли надати якийсь папірець», – каже Риженков.
  • Причиною могло стати політичне рішення – не пускати в Угорщину українську компанію, додав керівник «Метінвесту».
  • Зараз «Метінвесту» цей завод не цікавий. «Ситуація змінилась, час пройшов», – визнає Риженков. 
  • Dunaferr цікавив компанію, коли були закриті порти, щоб завантажити українські ГЗК. «Плюс не забувайте про курс на зелену металургію, – додав він. – У цей завод потрібно інвестувати, щоб його запустити, а потім ще інвестувати у його модернізацію».
  • Проте «Метінвест» готовий розглянути пропозицію викупити цей завод у Liberty Steel, яка так і не змогла його запустити.

Контекст

У середині липня уряд Угорщини провів тендер на придбання одного з найбільших заводів країни – метзаводу Dunaferr. У торгах взяли участь дві компанії: зареєстрована на Маврикії компанія Vulcan Steel і британська Liberty Steel. Перемогла остання з пропозицією €55 млн. 

Ще три компанії включно з українським «Метінвестом», основним власником якого є Рінат Ахметов, були виключені з торгів з різних причин. Пізніше пресслужба «Метінвесту» повідомила, що від самого початку тендер з продажу Dunaferr не відповідав критеріям прозорості, проводився в дуже стислі терміни та запамʼятався обмеженістю інформації для учасників. «Метінвест» був готовий заплатити за Dunaferr €200 млн, йдеться в заяві компанії. 

Останні роки Dunaferr, який належав україно-російській групі ІСД, періодично простоював через нестачу коштів. У січні 2023-го уряд Угорщини ввів на заводі тимчасову адміністрацію, а пізніше передав його в тимчасове управління Liberty Steel. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *