Чому впали акції «Кернел» після розміщення серед наявних акціонерів

Ціна акцій агрохолдингу «Кернел» на відкритті торгів Варшавської фондової біржі 4 вересня обвалилася на 17,8%, до 9,05 злотих за акцію ($2,2 за поточним курсом), свідчать дані біржі. Це сталося після оголошення про підсумки розміщення серед наявних акціонерів акцій за ціною $0,2777, пише «Інтерфакс-Україна». Інвестори заявляли, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв.

Forbes Ukraine випустив новий номер журналу. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: перший список найкращих роботодавців для ветеранів, список перспективних молодих українців «30 до 30», 40 компаній, які вийшли на іноземні ринки під час війни, історії Марії Берлінської, Всеволода Кожемяки та загалом майже два десятки текстів.

Ключові факти

  • Через 10 хвилин після відкриття торгів акції «Кернел» впали до 8,6 злотих, після чого дещо зросли, а потім знову перейшли до зниження.
  • Загалом за перші 30 хвилин торгів укладено угод на суму 1,66 млн злотих зі 177 850 акцій.

Контекст

«Кернел» Андрія Веревського (ринкова капіталізація майже $282 млн) вирішила розмістити акції з метою залучити до $60 млн. Викупати акції можуть лише наявні акціонери компанії, повідомлялося на сайті компанії.

Заявки приймалися до вечора 28 серпня. До 31 серпня учасники мали внести необхідний для купівлі акцій депозит, а розміщення мало закритися 4 вересня. Якщо подана сума буде меншою, ніж $50 млн, рада директорів може скасувати розміщення.

«Кількість акцій і ціна випуску будуть визначені в процесі формування книги заявок, організованому за правилами голландського аукціону, з урахуванням обмежень, що випливають зі статутного капіталу компанії», – йшлося в повідомленні Kernel на Варшавській фондовій біржі.

Мета залучення – скорочення заборгованості, як того вимагають її кредитори, а також використання додаткового капіталу, потреба в якому виникла через припинення «зернової угоди» та завданих втрат російськими ракетами. Kernel оцінює збитки від атак в $32 млн ($20 млн – пошкоджена інфраструктура в портах Одеса, Чорноморськ і Рені; $12 млн – втрачені товари).

Але інвестори вважають, що таким чином компанія розмиває частку міноритаріїв.

Загальний борг компанії – $1,4 млрд. При цьому станом на 31 липня сума коштів на балансі Kernel була $1,2 млрд і ще $327 млн в якості непроданої готової продукції. «У компанії готівки не набагато менше, ніж боргу, – зазначає стратег фінансової компанії Finteum Андрій Нестерук. – Для кредиторів $60 млн не зроблять погоду». Він припускає, що випуск акцій відбувається як сигнал того, що Веревський готовий підтримувати компанію.

1 вересня «Кернел» оголосив про розміщення серед кількох кваліфікованих інвесторів 216 млн акцій за ціною $0,2777 на суму $59,98 млн. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *