Бізнес уперше за п’ять місяців надав позитивну оцінку своєї діяльності – НБУ

Бізнес уперше за останні п’ять місяців оптимістично оцінив перспективи свого економічного розвитку, повідомляє НБУ. У березні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) зріс до 52,0 з 47,5 у лютому, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів). Для порівняння у березні минулого року ІОДА становив 49,5.

Ключові факти

  • Поліпшенню настроїв бізнесу сприяли такі фактори: нарощення морських і залізничних перевезень, збереження стійкої ситуації на валютному ринку, низькі інфляційні очікування та сезонне пожвавлення ділової активності. 
  • Водночас стримуючими чинниками залишаються посилення обстрілів критично важливих об’єктів, ризик недостатності міжнародного фінансування та блокада західного кордону.
  • Підприємства торгівлі, як і у березні минулого року, залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів. Зокрема завдяки нарощенню морських і залізничних перевезень, сповільненню інфляції та сталому споживчому попиту: секторальний індекс у березні зріс до 55,1, у лютому – 50,1. Для порівняння у березні 2023-го індекс становив 53,6.
  •  Підприємства промисловості позитивно оцінили результати своєї діяльності на найближчу перспективу, зважаючи на сталий споживчий попит, стійку ситуацію на валютному ринку та низькі інфляційні очікування: секторальний індекс – 51,0, а в лютому – 48,3. Минулого року у цьому ж місяці – 51,2.
  •  Підприємства будівництва суттєво поліпшили оцінки економічних результатів своєї діяльності, зважаючи на бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та сприятливі погодні умови: секторальний індекс – 53,5, для порівняння в лютому – 43,7, у березні 2023-го – 45,9.
  •  Підприємства сфери послуг уперше з жовтня 2021 року надали оптимістичні оцінки щодо своїх економічних перспектив завдяки налагодженню логістичних ланцюгів та пожвавленню попиту: секторальний індекс становив 50,6, у лютому – 45,3, а у березні минулого року – 45,7.
  • Підприємства всіх секторів очікували на подальше здорожчання власної продукції та послуг.
  • Оцінки щодо зайнятості дещо поліпшилися, але залишилися неоднорідними. Керівники підприємств будівництва та торгівлі налаштовані на незначне збільшення чисельності працівників, водночас у промисловості та сфері послуг і надалі очікували скорочення персоналу. У березні 2023-го усі підприємства не очікували на збільшення загальної чисельності своїх працівників.

Контекст

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 по 21 березня 2024 року. В опитуванні взяли участь 456 підприємств. Серед опитаних підприємств 45% – компанії промисловості, 27,9% – сфери послуг, 22,4% – торгівлі, 4,8% – будівництва; 30,5% респондентів – великі підприємства, 27,2% – середні, 42,3% – малі.

32,5% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,1% – лише експортні операції, 18% – лише імпортні операції, 39,5% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *