Більшість бізнесів відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження ЕВА

Наразі 74% компаній в Україні відчувають дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні ринку праці, проведеному Європейською Бізнес Асоціацією (ЕВА). Цей показник значно підвищився порівняно з попереднім періодом, зокрема, 55% восени 2023 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно із дослідженням, 74% респондентів зазначили, що зараз відчувають дефіцит кадрів, 17% – частково відчувають і 7% – не відчувають дефіциту кадрів. 
  • Основними проблемами сьогодні на ринку праці України, на думку бізнесу, є: дефіцит талантів, мобілізація, бажання працювати віддалено, відтік кваліфікованих кадрів за кордон, вигоряння і втома співробітників та інші.

Учасники дослідження зазначили, що в компаніях на цей рік заплановані такі зміни:

  • збільшення рівня заробітної плати (у 72% респондентів);
  • збільшення бюджетів на навчання та розвиток (39%);
  • збільшення кількості працівників (35%);
  • вихід на інші ринки та пошук нових партнерів (32% опитаних).

Відкривати нові вакансії цьогоріч планують 67% учасників дослідження.

Водночас 48% респондентів повідомили, що кількість працівників у їхніх компаніях у 2024 році залишиться без змін, а 5% респондентів написали, що в їхніх компаніях планується скорочення кількості працівників. 

Більшість бізнесів відчувають дефіцит кадрів в Україні – дослідження ЕВА /Фото 1

Інфографіка: ЕВА

Контекст

Дослідження тривало у період з лютого до квітня 2024 року. В ньому взяли участь 109 фахівців зі сфери управління персоналом (49% – керівники департаментів, 24% – менеджери середньої ланки, 26% – топменеджмент, 3% – молодший персонал).

Більше 60% учасників дослідження представляють міжнародний бізнес. 50% компаній є представниками великого бізнесу, 43% – середнього бізнесу і 7% – малого бізнесу.

Нещодавно Національний банк України прогнозував подальше зниження безробіття та зростання зарплат, про це йшлося в січневому Інфляційному звіті. Попит на кваліфікованих працівників буде збільшуватися, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *