БЕБ заявило про викриття ритейлера побутової техніки в ухиленні від сплати податків

Бюро економічної безпеки заявило, що викрило мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків. Ритейлер штучно занижував ПДВ під час продажу техніки та електроніки, йдеться у повідомленні пресслужби відомства. БЕБ не розкриває назву мережі.

Ключові факти

  • У фіскальних чеках касири зменшували вартість товару, який підлягає оподаткуванню, та одночасно додавали до чека електронні книги, сервіси до смартфонів, планшетів, ноутбуків тощо, зазначили в БЕБ. Оскільки вони, відповідно до Податкового кодексу України, не підлягають оподаткуванню. Загальна сума чека залишалась незмінною. 
  • Таким чином ритейлер занижував позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, яка сплачується до державного бюджету. У підсумку підприємство недоплатило понад 57 млн грн податків, йдеться у повідомленні.
  • Детективи БЕБ здійснюють досудове розслідування за ч.3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)), процесуальне керівництво – прокурори Офісу генпрокурора.
  • У 2022 році було ухвалено Закон «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг». 
  • Пільга була запроваджена для стимулювання популяризації україномовного контенту, однак на практиці окремі підприємства використали її задля ухилення від сплати податків, заявляють в БЕБ.

БЕБ заявило, що мережа магазинів побутової техніки ухилилася від сплати 57 млн грн податків. Що про це відомо /Фото 1

Контекст

Як писала раніше «Економічна правда», останнім часом деякі великі мережі, що продають побутову техніку та електроніку, відкрили для себе новий напрямок: електронні аудіокниги. У соцмережах почастішали повідомлення про те, як українці, часто навіть несподівано для себе, дізнаються, що разом з пилосмоком або телевізором придбали ще й комплект таких книжок.

Про додавання в чек аудіокнижок заявляли клієнти щонайменше двох мереж магазинів з продажу побутової техніки – «Фокстрот» та Comfy. Продає аудіокнижки разом з акційними товарами й мережа «Алло». Деякі покупці скаржаться, що магазин не попередив їх про акцію, тож про купівлю книжок вони дізналися вдома, зазначало видання.

5 грудня, під час RAU Summit 2023, CEO Comfy Ігор Хижняк заявив, що два тижні тому до них навідувались представники БЕБ. «Два тижні тому – в розпал «Чорної пʼятниці», максимально пікових продажів – до нас завітали з БЕБ», – розповів він. За словами Хижняка, щось подібне він «проходив при Януковичі, але тоді були квіточки». «Співробітники БЕБ лякають і блокують людей, півтори години не показують ухвалу […] Минулого року ми сплатили 750 млн грн податків, цього – приблизно 1 млрд грн. Аудіюємося «великою четвіркою». Тобто в Deloitte та КPMG немає запитань до податків, а у БЕБ є», – заявляв Хижняк.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *