Банкротство FTX. Засновника криптобіржі Сема Бенкмана-Фріда визнали винним у шахрайстві

Суд у Нью-Йорку після процесу, який продовжувався понад місяць, визнав засновника та колишнього гендиректора криптовалютної біржі FTX Сема Бенкман-Фріда винним у масштабному шахрайстві, що призвело до краху криптобіржі, пише Bloomberg. Дату винесення вироку суддею призначено на 28 березня 2024 року.

Ключові факти

  • Присяжні радилися близько пʼяти годин і визнали підсудного винним за семи пунктами звинувачення у шахрайстві та змові. Кожен з пунктів передбачає до 20 років позбавлення волі. 
  • Прокурори заявляють, що Бенкман-Фрід керував переказом грошей клієнтів FTX в Alameda Research, афілійований хедж-фонд, для ризикованих інвестицій, політичних пожертв та придбання дорогої нерухомості до того, як обидві компанії збанкрутували.
  • «Сем Бенкман-Фрід скоїв один із найбільших фінансових злочинів в історії США», – заявив прокурор США Деміан Вільямс. 
  • Адвокат Бенкмана-Фріда Марк Коен заявив, що розчарований рішенням присяжних, але поважає його. Він пообіцяв розглянути можливість подання апеляції. За словами адвоката, його клієнт наполягає на своїй невинності і продовжить боротися з висунутими проти нього звинуваченнями.

Контекст

Криптобіржа FTX була заснована Бенкманом-Фрідом у 2019 році. На початку 2022 року вона оцінювалась у $32 млрд.

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після значного тижневого дефіциту ліквідності. FTX того ж дня переказала мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів більш як на $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США.

Технічний директор FTX Гері Ван і голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення. Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх уже 12. Його звільнено під рекордну заставу в $250 млн. 

У березні 2024 року Бенкман-Фрід постане перед судом за другим блоком звинувачень, зокрема, у можливому підкупі іноземців та змові з метою банківського шахрайства.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *