Справа Полтавського ГЗК Жеваго. Ferrexpo внесе заставу в 400 млн грн за голову правління Лотоуса

Група Ferrexpo внесе заставу за голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса, якому інкримінують завдання 157 млрд грн збитків державі, йдеться в повідомленні групи на Лондонській фондовій біржі.

Ключові факти

  • Суд спочатку обрав Віктору Лотоусу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у майже 1 млрд грн, але пізніше зменшив її до 400 млн грн.
  • «Після детальної оцінки ситуації Радою директорів Ferrexpo та враховуючи фінансовий стан Ferrexpo, компанія вирішила сплатити зменшену заставу, щоб голова правління Полтавського ГЗК міг бути звільнений із-під арешту для повернення до своєї сімʼї та виконання ролі керівника на підприємстві», – повідомили в Ferrexpo.
  • Ferrexpo вважає, що звинувачення щодо незаконного продажу відходів на адресу Полтавського ГЗК або представників менеджменту компанії є безпідставними.

Полтавський ГЗК

Полтавський ГЗК – власник найбільших запасів залізняку в Європі та ключовий актив Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі. На відміну від інших українських гірничо-збагачувальних комбінатів, він фокусується на виробництві якісних котунів – продукції з високою доданою вартістю. Через це ПГЗК вважається одним із найпривабливіших інвестиційних обʼєктів на ринках, що розвиваються. 

Мажоритарний власник гірничодобувної групи Ferrexpo Костянтин Жеваго, проти якого в Україні порушено низку кримінальних справ. 

Читати більше Згорнути

Контекст

22 вересня Нацполіція заявила, що посадові особи Полтавського ГЗК налагодили схему з використання корисних копалин. Слідство оцінює суму завданих державі збитків більш ніж у 157 млрд грн.

Відходи, що утворюються в процесі дроблення та збагачення залізистих кварцитів, мали складати у спеціальні сховища. Проте, не маючи відповідної ліцензії, їх обробляли та реалізовували підприємствам, заявляє слідство.

У повідомленні зазначається, що комбінат мав ліцензію лише на видобуток залізистих кварцитів. Тож відходи, що утворюються в процесі збагачення корисних копалин, мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Однак фігуранти обробляли їх, а отриманий щебінь різних фракцій реалізовували суб’єктам підприємницької діяльності.

29 червня ДБР повідомило про підозру чотирьом працівникам Полтавського ГЗК: серед них голова, заступник голови правління, головний бухгалтер і начальник відділу ПрАТ, а також два колишніх керівники. За даними слідчих, посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 млн грн від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів.

6 липня стало відомо, що правоохоронці силоміць забрали з відділення реанімації Горішньоплавнівської лікарні голову правління Полтавського ГЗК Віктора Лотоуса для проведення слідчих дій і обрання запобіжного заходу у справі про привласнення 400 млн грн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *