Байден накладе вето на запропонований республіканцями пакет допомоги Ізраїлю без підтримки України

Президент Джо Байден скористається правом вето, якщо конгрес США ухвалить закон про військову допомогу Ізраїлю без України. У вівторок, 31 жовтня, сенатори США від обох партій висловили сумніви щодо плану республіканців винести допомогу Україні на окреме голосування, пише Reuters.

Ключові факти

  • Білий дім наполягає, що військова допомога Ізраїлю має розглядатися лише у пакеті з допомогою Україні. З цим не погоджуються деякі законодавці-республіканці, які готові схвалити фінансування допомоги Ізраїлю, але ставлять під сумнів витрати на підтримку України.
  • Законопроєкт внесено до Палати представників, де республіканці мають більшість місць. Щоб стати законом, документ повинна схвалити й верхня палата конгресу США – сенат, де більшість у демократів. 
  • Лідер демократичної більшості у сенату Чак Шумер заявив, що у верхній палаті конгресу цей законопроект шансів на прийняття не має.

Контекст

Адміністрація президента США Джо Байдена запросила у Конгресу додаткову фінансову допомогу для України в розмірі $61,4 млрд із загального пакету на $106 млрд.

Запит Байдена на $106 млрд на національну безпеку стикнувся з великими проблемами на Капітолійському пагорбі. Сенат може відхилити такий проєкт або внести кардинальні зміни у запит. Зокрема, новий спікер Палати Представників Конгресу Майк Джонсон запропонував виділити Ізраїлю окремий пакет допомоги на суму $14,5 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *