Apple обговорює з Пекіном посилення цензури в App Store

В останні місяці співробітники Apple зустрічалися з китайськими чиновниками, щоб обговорити занепокоєння щодо нових правил, які змусять компанію видалити з App Store у КНР додатки Instagram, X (раніше Twitter), Facebook, YouTube і WhatsApp, пише The Wall Street Journal. 

Ключові факти 

  • Китайські чиновники наголосили, що Apple має суворо дотримуватися правил, які забороняють у Китаї незареєстровані іноземні сервіси. Зы свого боку в Apple висловили стурбованість щодо того, як ці правила будуть реалізовані та вплинуть на користувачів. 
  • Рішення Китаю посилити вимоги до додатків в App Store закриє лазівку у «Великому файрволі», яка давала змогу китайським користувачам iPhone завантажувати популярні західні соцмережі та користуватися ними через VPN. 
  • За оцінками Sensor Tower, за останнє десятиліття додатки Instagram, X, Facebook, YouTube і WhatsApp в Китаї завантажили з App Store 170 млн разів. Найпопулярнішим додатком виявився Instagram – 54 млн завантажень з 2012 року. 
  • З липня наступного року Apple більше не зможе пропонувати такі додатки у китайському App Store, якщо оператори додатків не будуть зареєстровані в уряді відповідно до нових вимог Міністерства промисловості та інформаційних технологій КНР.
  • Як зазначає видання, іноземні розробники додатків можуть неохоче реєструватися в Міністерстві технологій через занепокоєння щодо зобов’язань дотримуватись місцевих законів про передачу даних та цензуру. 
  • Найімовірніше, Apple дотримуватиметься нових вимог Пекіну. Тоді App Store у Китаї складатиметься лише з китайських сервісів, йдеться у матеріалі.

Контекст 

Торік провідний інтернет-регулятор Китаю почав вимагати від магазинів додатків подавати інформацію про свій бізнес і перевіряти перед публікацією як самі сервіси, так і їх розробників. Цього тижня регулятор заявив, що 26 магазинів додатків, зокрема Samsung, пройшли процес реєстрації. Apple не потрапила до цього списку. 

Протягом багатьох років Китай модернізував свою систему інтернет-цензури, яку зазвичай називають «Великим файрволом», блокуючи користувачам інтернету доступ до багатьох іноземних сайтів і додатків.

Нещодавно Китай заборонив чиновникам деяких центральних урядових установ і співробітникам держкомпаній використовувати iPhone на роботі. Це коштувало компанії $200 млрд капіталізації. За оцінкою аналітика Bernstein Тоні Сакконагі, обмеження для чиновників можуть скоротити продажі Apple у КНР на 5%. 

Китай – один із найбільших ринків для Apple, на який припадає 18% виручки компанії.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *