Апеляція ВАКС не дозволила закрити перший епізод справи «Роттердам+» на 19 млрд грн

Апеляційна палата ВАКС скасувала ухвалу суду першої інстанції щодо закриття першого епізоду справи «Роттердам+» та скасування арешту майна обвинувачених, повідомляє Центр протидії корупції.

Ключовий факт

  • Судді Апеляційної палати ВАКС Дмитро Михайленко, Микола Глотов та Олександр Семенников ухвалили рішення повернути справу до першої інстанції для нового розгляду.

Контекст

Провадження щодо «Роттердам+» було відкрито в березні 2017 року. В серпні 2019-го детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам, зокрема колишньому голові НКРЕКП Дмитру Вовку. За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та в 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану формулу «Роттердам+».

Через цю формулу компанії ДТЕК Ріната Ахметова та «Центренерго» продавали електроенергію дорожче. Формулу скасували в липні 2020 року в звʼязку з переходом України на новий ринок електроенергії. За даними слідства, збиток від «Роттердам+» перевищує 39 млрд грн.

22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко скасував постанову про закриття так званої справи «Роттердам+» як «незаконну та необґрунтовану».

9 жовтня колегія суддів Вищого антикорупційного суду під час підготовчого розгляду ухвалила рішення про закриття справи «Роттердам+» через закінчення строку досудового розслідування. Прокурор планував оскаржити це рішення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *