В Україні не працюють більшість зареєстрованих бізнес-інкубаторів

Станом на грудень 2023 року в Україні зареєстровано понад 70 інкубаторів, але з них працюють – до 10. Про це йдеться в Стратегії розвитку інновацій до 2030 року від Мінцифри, чернетку якої отримав Forbes. 

Ключові факти 

  • Із 70 зареєстрованих в Україні бізнес-інкубаторів працює менша частина – до 10. На офіційних сайтах інкубаторів часто не висвітлюються дані про інвестиції та розвиток їхніх випускників, йдеться в документі. 
  • Також в Україні немає достатньої кількості акселераторів, орієнтованих на ключові напрямки розвитку інновацій. «Часто акселераційні програми орієнтовані на навчання, а не зростання стартапів», – зазначають автори документу. 
  • Бізнес-інкубатори забезпечують умови для розвитку та підтримки винахідників та підприємців на початковій стадії роботи. Бізнес-акселератори надають підтримку стартапам, які створюють та/або впроваджують інновації, йдеться в документі Мінцифри. 

Контекст  

Стратегія розвитку інновацій – це проєкт Мінцифри з детально розписаними напрямками та кроками до 2030-го. Мета – економічний та технологічний стрибок. Частка інноваційних продуктів у ВВП країни має бути не нижче 15–20%, ідеться в документі.  

На думку авторів документу, впровадження цієї стратегії має забезпечити Україні місце в таких топрейтингах: 30 країн за компонентом «Тягар державного регулювання», 40 країн – за рівнем ринкового домінування та 60 країн за захистом інтелектуальної власності в Індексі глобальної конкурентоспроможності. А також у рейтингу 30 країн за бізнес-регулюванням в Індексі економічної свободи. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *