Антимонопольний комітет не дозволив передати Glusco «Укрнафті» без дозволу на концентрацію

Приєднання до «Укрнафти» мережі заправок Glusco, яка асоціюється з Віктором Медведчуком, буде погоджуватись із Антимонопольним комітетом (АМКУ). Про це сказав голова Комітету Павло Кириленко в інтерв’ю Forbes.

Ключові факти

  • АМКУ аналізує та оцінює вплив концентрацій за участі «Укрнафти» на відповідні ринки, сказав Кириленко.
  • Ймовірно, керівництво «Укрнафти» хотіло приєднати мережу АЗС Glusco без дозволу Антимонопольного комітету, йдеться у відповіді АРМА на інфозапит Forbes.
  • Антимонопольний комітет роз’яснив АРМА, що для приєднання Glusco до «Укрнафти» потрібне його погодження, повідомили Forbes у відповіді на запит.
  • «Керівництво «Укрнафти» намагалося вчинити певні дії, на які моя відповідь була категоричною і, можливо, не всім сподобалась», – сказав Кириленко.
  • Заяви щодо надання дозволу на концентрацію будуть погоджуватися з АМКУ, сказав очільник Комітету. У випадку виявлення загрози негативного впливу на конкуренцію – реагування буде відповідним, додав він.
  • Для остаточної передачі мережі АЗС Glusco треба узгодити низку моментів, переважно юридичних, сказав керівник «Укрнафти» Сергій Корецький в інтерв’ю Forbes. 

Контекст

У червні 2021 року корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було заарештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА.

У серпні 2023-го АРМА в односторонньому порядку розірвало договір управління мережею АЗС Glusco, яку уряд минулого року передав до ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг».

У вересні 2023-го «Укрнафта» та АРМА підписали договір про управління мережею АЗК Glusco.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *