Акції Intel обвалилися на 20% через плани скоротити 15 000 робочих місць

Компанія Intel оприлюднила радикальні плани щодо скорочення капітальних витрат і чисельності персоналу на 15% у спробі повернути бізнес на стабільну фінансову основу, пише Financial Times. Акції американського виробника мікросхем впали на 20% на тлі цих новин, перевищивши падіння на 10%, що спостерігалося після його останнього звіту про прибутки.

Intel так і не вдається отримати вигоду з попиту, що росте, на чипи штучного інтелекту. Компанія досі планує повернення собі лідируючих позицій у галузі технологій виробництва мікросхем до наступного року.

Ключові факти

  • Заходи екстреної економії передбачають 15% скорочення робочої сили, або близько 15 000 робочих місць, причому більшість посад буде ліквідовано цього року. 
  • Intel також скасувала дивіденди й оголосила про несподіване скасування своїх зростаючих капітальних витрат, при цьому інвестиції цього року, ймовірно, будуть на 20% меншими за прогнозовані.
  • «Тенденції другої половини року складніші, ніж ми очікували раніше», – сказав генеральний директор Пет Гелсінгер.
  • Скоротивши чисельність персоналу, інвестиції та інші витрати цього року, компанія заявила, що, на її думку, «досягне чіткого спрямування до сталої бізнес-моделі».
  • У другому кварталі виручка Intel впала на 1%, до $12,8 млрд, що нижче за очікувані Уолл-стріт $12,9 млрд.

Контекст

Intel частково пояснила свою останню невдачу виробничими проблемами процесорів Meteor Lake – першого покоління чипів, виготовлених із використанням нової технології ультрафіолетової літографії, на яку компанія зробила ставку у своєму розвитку.

Продажі в підрозділі центрів обробки даних компанії Intel впали на 3% в останньому кварталі, попри ширший бум витрат на центри обробки даних, про який останніми днями повідомили деякі з найбільших технологічних компаній.

Компанія наголошує, що у довгостроковій перспективі конкурентоспроможність Intel не змінилася, і вона почне отримувати суттєві вигоди від нещодавніх інвестицій у великомасштабне виробництво та процеси з новим поколінням чипів, яке має вийти на масштабне виробництво у 2026 році.

Кілька місяців тому Intel отримала обіцянку в розмірі $8,5 млрд у вигляді прямого фінансування від Вашингтона, щоб допомогти зміцнити її позиції в напівпровідниковій промисловості.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *