Звільнення Кудрицького може порушити стандарти корпоративного управління, – лист МФО до Шмигаля

Відповідно до найвищих стандартів корпоративного управління, ухвалити рішення про звільнення Володимира Кудрицького з посади керівника «Укренерго» може лише повністю укомплектована і незалежна наглядова рада. У наглядовій раді «Укренерго» з квітня 2022 року бракує одного незалежного члена. Про це йдеться у листі від представників міжнародних фінансових організацій (МФО) до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Документ є у розпорядженні Forbes.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Посол ЄС в Україні, представники Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародної фінансової корпорації (IFC), а також бізнес-омбудсмен звернулися з листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо можливого звільнення Володимира Кудрицького з посади керівника «Укренерго».
  • Можливе звільнення Володимира Кудрицького може поставити під загрозу здатність МФО підтримувати «Укренерго», йдеться у листі.
  • Одне з ключових умов фінансування «Укренерго» з боку МФО – більшість незалежних членів у наглядовій раді компаній. З квітня 2022 року у наглядовій раді «Укренерго» вакантне одне місце, а незалежних членів та представників держами – по троє.
  • Стандарти корпоративного управління, у тому числі використання фінансування від МФО, передбачають виключне право наглядової ради призначати або звільняти голову правління «Укренерго». Тому повідомлення ЗМІ про тиск на нього з метою звільнення викликають занепокоєння, йдеться у листі.
  • Автори листа просять, щоб рішення щодо зміни голови правління «Укренерго» враховувало думки укомплектованої наглядової ради. Номінаційний комітет має призначити незалежного члена «Укренерго», а доти управлінські рішення варто призупинити, йдеться у листі.

Контекст

30 серпня під час Ставки Верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займає посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, строк якого спливає у серпні 2025 року.

Нині у наглядовій раді «Укренерго» шість членів: незалежні – Даніель Доббені, Педер Андреасен, Роман Піонковскі, та представники держави – Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк. Одне місце вакантне, відколи у квітні 2022 року Міністерство енергетики припинило повноваження незалежного члена наглядової ради Деяна Остоїча у звʼязку з поданою ним заявою.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *