Зеленський ввів у дію рішення РНБО про організацію захисту обʼєктів критичної інфраструктури та енергетики

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО, що передбачає організацію захисту та забезпечення безпеки функціонування обʼєктів критичної інфраструктури та енергетики в умовах війни. Відповідний указ №695/2023 президент підписав 17 жовтня.

Ключові факти

  • РНБО доручила уряду забезпечити у десятиденний строк виконання робіт з інженерного та фізичного захисту (зокрема, щодо протидронового захисту, систем оповіщення, укриттів для персоналу, розміщення запасних пунктів управління у захищених місцях) обʼєктів критичної інфраструктури.
  • Також необхідно забезпечити збільшення кількості та посилення обороноздатності вогневих груп зі складу ЗСУ та Нацгвардії, які здійснюють протиповітряне прикриття, охорону і оборону обʼєктів.
  • Згідно з указом, уряд за 10 днів має вжити заходів зі створення операторами критичної інфраструктури ПЕК на відповідних обʼєктах умов щодо захисту персоналу, організації евакуаційних заходів у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Необхідно створити резерви обладнання, запасних частин для своєчасного відновлення пошкоджених обʼєктів, забезпечити обʼєкти електрогенераторами та необхідним обсягом палива для їх стійкого і безперебійного функціонування.
  • Кабмін має затвердити у тримісячний строк План заходів з відновлення обʼєктів критичної інфраструктури, що були зруйновані або пошкоджені.
  • Відповідно до указу президента ще Кабмін має розробити та затвердити у 2023 році з визначенням джерел фінансування План енергетичної стійкості України.

Контекст

В Україні триває наймасштабніша за всі часи незалежності ремонтна кампанія на об’єктах енергетики, заявили раніше в Міненерго. Енергосистема повною мірою буде готова до проходження опалювального сезону без відключень електроенергії та, відповідно, обмежень споживачів. Електроенергії, виробленої українськими електростанціями, наразі достатньо для забезпечення потреб споживачів, наголошували в міністерстві. 

За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, Україна входить у цю зиму відновленою і готовою до атак та терору, як такий, що був минулої зими. Про це він заявив на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes. Він назвав шість чинників, які забезпечують стабільність енергосистеми: Україна отримала кращу систему ППО, проведено ремонтну кампанію, захист енергооб’єктів, здійснюється робота з міжнародними партнерами та є достатня кількість енергоресурсів, у Росії стало менше ракет.

НБУ очікує, що дефіцит електроенергії протягом четвертого кварталу 2023 року не перевищуватиме 5%. Аналогічний показник у першому кварталі після ударів Росії по енергетичній інфраструктурі складав, за оцінкою НБУ, 15%. Про це під час публічного інтерв’ю на форумі «Енергія бізнесу» від Forbes повідомив заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *