Акції Tesla стрімко падають після виступу Ілона Маска. Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації

Попередження генерального директора Tesla Ілона Маска про те, що високі відсоткові ставки можуть підірвати попит на електромобілі, вдарило по акціях найдорожчого автовиробника у світі, вони впали майже на 9% та можуть втратити близько $70 млрд ринкової вартості, пише Reuters.

Ключові факти

  • Зазначається, що виступ Маска вдарив по всьому сектору. Зокрема, акції конкурентів, включаючи Rivian Automotive, Lucid Group та Fisker, впали між 3,3% та 4,5%, у той час як акції старіших автовиробників, таких як Ford, впали приблизно 0,6%.
  • Заява ознаменувала зміну тону генерального директора Tesla Маска, який минулого року заявив, що його компанія «стійка до рецесії». 
  • Виробник електромобілів у середу, 18 жовтня, не виправдав прогнозів виручки, незважаючи на значне зниження цін.

Акції Tesla стрімко падають після виступу Ілона Маска. Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації /Фото 1

Інфографіка: Reuters

  • Очікується, що компанія ще більше знизить ціни в поточному кварталі, щоб досягти своєї мети за річними поставками в 1,8 млн автомобілів, навіть після того, як її валовий прибуток скоротився до 17,9% у період з липня по вересень.
  • Загалом, за даними LSEG, 14 аналітиків знизили свої цільові ціни на акції, внаслідок чого медіанна ціна зросла до $260.
  • Акції Tesla торгувалися на рівні $220. Якщо вони збережуть цей рівень, це буде найгірший показник з 20 липня, тоді компанія саме повідомила про результати другого кварталу.
  • У 2023 році акції зросли майже вдвічі завдяки оптимізму інвесторів щодо того, що компанія досягне кращих результатів, ніж конкуренти, у нестабільній економіці.

Контекст

На початку жовтня Tesla знизила ціни в США на свій компактний седан Model 3 і позашляховик Model Y, посиливши цінову війну всього через кілька днів після того, як постачання автовиробника в третьому кварталі не виправдали очікувань ринку. Зниження цін Tesla – зараз приблизно на 2,7–4,2% – почалося у січні, щоб підтримати продаж у нестабільній економіці та відобразити конкуренцію з боку автовиробників, таких як Ford та BYD.

Місяці знижок на електромобілі Tesla впливають на валову рентабельність компанії, яка у третьому кварталі знизилася до 17,9% з 18,1% у другому кварталі. Проте вона залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022-му, а General Motors Co. – майже 6,6%.

Tesla за результатами третього кварталу збільшив виторг на 9%, водночас чистий прибуток впав у 1,8 раза. Голова компанії Ілон Маск анонсував відвантаження електричних пікапів Cybertruck до кінця року, проте не чекає швидкого ефекту від проєкту. Головною темою в результатах Tesla цього року було зниження прибутковості від повторного зниження цін, яке не було компенсовано відповідним стрибком продажів, зазначило агентство.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *