Зеленський та Макрон підписали безпекову угоду між Україною та Францією

Президенти України Володимир Зеленський та Франції Емманюель Макрон у Парижі 16 лютого підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки, яка є продовженням Вільнюської декларації «Групи семи», погодженої в липні 2023 року. Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд вже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.
  • Президент також наголосив, що обидві країни виведуть на новий рівень співпрацю в галузях інформаційної та кібербезпеки, розвідки та контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності.
  • Президент Франції зі свого боку зауважив, що французька допомога має посилити оборонну спроможність України. За його словами, двостороння угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО.
  • Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору, наголосив Макрон. Також, за його словами, Франція готова посилити оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони.
  • Крім того, Макрон підтримав ідею про випуск єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.

Офіс президента України

Володимир Зеленський і Емманюель Макрон. Париж, 16 лютого 2024 року Фото Офіс президента України

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

Франція стала третьою країною, з якою Україна підписала безпекову угоду. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії.

16 лютого безпекова угода була підписана із Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *