Засновник Binancе Чанпен Чжао отримав вирок у справі про відмивання грошей

Засновника та колишнього CEO Binancе Чанпена Чжао засудили до чотирьох місяців увʼязнення, пише Coindesk. Раніше 47-річний чоловік, відомий у криптовалютному світі як CZ визнав себе винним у належному контролі за відмиванням грошей на найбільшій у світі криптовалютній біржі.

Ключові факти

  • Прокурори вимагали для Чжао трирічного увʼязнення, посилаючись на необхідність того, щоб таким чином суд надіслав послання «всьому світу». Водночас адвокати Чжао наполягали на тому, що для людини, яка вперше вчинила злочин, буде достатньо умовного покарання, посилаючись на готовність їхнього клієнта співпрацювати з Мінʼюстом США. 
  • Виступаючи у вівторок у федеральному суді в Сіетлі, Чжао висловив жаль з приводу того, що Binance не запровадила жорсткішу політику «знай свого клієнта». 
  • «Я думаю, що перший крок до того, щоб взяти на себе відповідальність, — це повністю визнати помилки, — сказав Чжао за кілька хвилин до того, як вислухав рішення судді. Він також заявив, що усвідомлює важливість наявності надійної програми KYC(боротьби з відмиванням грошей). «Саме тому я доручив Binance співпрацювати з американським розслідування», – наголосив він.
  • Своєю чергою суддя зазначив, що підсудний визнав провину, а його характеристики позитивні. «Немає жодних доказів того, що обвинувачений колись був поінформований про незаконну діяльність у Binance», – заявив суддя.

Контекст

Минулого року Мінʼюст США заявив, що Чжао і Binance регулярно ігнорували правила комплаєнсу, що дозволило укласти угоди майже $900 млн в обхід санкцій США проти Ірану і перемістити криптовалюту на мільйони доларів між біржею і російським даркнет-маркетингом Hydra. 

Наприкінці листопада 2023 року CFTC, Мінфін та Мінʼюст США оштрафували Binance на рекордні $4,3 млрд. Після багаторічного розслідування регуляторів Чжао визнав себе винним у порушенні правил боротьби з відмиванням грошей та у пособництві обходу санкцій. 

Сам він після цього залишив посаду голови як самої Binance, так і окремого підрозділу для американського ринку – Binance.US. Покарання Binance включало кримінальний штраф у розмірі $1,81 млрд та відшкодування $2,51 млрд.

До винесення вироку Чжао був звільнений під заставу в розмірі $175 млн, хоча йому було заборонено залишати США. 

Binance залишається найбільшою криптовалютною біржею у світі, але її ринкова частка скоротилася з 60% на початку минулого року до 42%, згідно з даними CCData.  

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *