«Зашкодить конкуренції». Британський регулятор надав попередній висновок щодо угоди Adobe та Figma на $20 млрд

Запропоноване розробником Photoshop та домінуючим гравцем ринку ПЗ для креативної індустрії Adobe злиття з конкурентом Figma за $20 млрд завдасть шкоди конкуренції в галузі програмного забезпечення для дизайну продуктів, оскільки обʼєднає дві основні компанії в цьому секторі, повідомив антимонопольний регулятор Великої Британії (СМА).

Ключові факти

  • Регулятор попередньо вважає, що угода Adobe з покупки Figma, швидше за все, завдасть шкоди інноваціям у програмному забезпеченні, що використовується переважною більшістю цифрових дизайнерів Великої Британії.
  • CMA встановило, що угода усуне конкуренцію між цими двома ключовими конкурентами на наступних трьох ринках програмного забезпечення: дизайн продукту, редагування зображень та ілюстрації.
  • У регуляторі наголосили, що Adobe та Figma – два провідні світові постачальники програмного забезпечення для веб-дизайнерів, і розслідування показало, що вони є близькими конкурентами.
  • Таким чином, запропонована угода може вплинути на індустрію цифрового дизайну Великої Британії «за рахунок скорочення вибору, інновацій та розробки нових конкурентоспроможних продуктів».
  • Регулятор вважає, що угода усуне Figma як конкурента, який інакше продовжував би розвивати свої можливості в галузі редагування зображень та ілюстрацій, тим самим стимулюючи розробку продуктів Adobe.
  • В результаті угоди конкуренцію буде програно, і це «завдасть шкоди дизайнерам та креативним агентствам, які могли б використовувати ці нові інструменти або покладатися на майбутні оновлення».
  • Сьогоднішнє рішення СМА є попереднім, орган планує провести консультації щодо цих висновків, перш ніж ухвалити остаточне рішення.

Контекст

Figma заснували у 2012 році американські підприємці Ділан Філд та Еван Уоллес. Сервіс дозволяє проєктувати дизайн інтерфейсів у браузері багатьом користувачам в режимі реального часу. Серед клієнтів компанії дизайнери з Airbnb, Twitter, Google, Netflix та Microsoft. Ключові інвестори – імениті фонди Кремнієвої долини Kleiner Perkins, Index Ventures та Greylock Partners.

Цього місяця у ЄС опублікували заяву із запереченнями проти угоди після поглибленого розслідування. Антимонопольні органи Брюсселя були стурбовані тим, що злиття може значно знизити конкуренцію на світових ринках у сфері поставок інтерактивних інструментів для проектування продуктів.

Як британські, так і європейські регулюючі органи стверджують, що Figma має потенціал стати майбутнім конкурентом Adobe.

Регулюючі органи США ще не оголосили про будь-які рішення щодо придбання.

У Adobe заявила, що угода «принесе значну вигоду клієнтам». Там додали, що вивчають висновки та «відновлять взаємодію з CMA за фактами та суттю справи», пише Financial Times. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *