Уряд перезапускає регіональні ради підприємців. Вони мають стати більш ефективними у захисті інтересів бізнесу

Кабінет Міністрів підтримав нову редакцію положення про консультативно-дорадчі органи, які у взаємодії з владою мають захищати інтереси бізнесу на місцевому рівні. Зміни мають забезпечити незалежність рад та ефективність їх роботи, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Регіональні ради підприємців створюються як консультативно-дорадчі органи місцевих адміністрацій. 

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • За словами першого заступника міністра економіки Олексія Соболева, підприємці повідомляють, що регіональні ради не всюди працюють ефективно, а в деяких регіонах взагалі не працюють. 
  • Причини різні, одна з головних – недосконалість нормативно-правового поля, яке регулює роботу рад. 
  • «Рішення уряду значно посилює роль інститутів громадянського суспільства в формуванні регіональних рад. Це зробить ради більш ефективними в питаннях захисту інтересів бізнесу», – зазначив Соболев.
  • Відповідно до змін членство в раді стає виборним. Персональний склад ради обирається кожні чотири роки на установчих зборах. Це має забезпечити незалежність рад від органів влади та дозволити їм самостійно формувати порядок денний.
  • Установчі збори організовуються за участі громадських організацій. Ініціативна група організації формується з представників громадських інститутів та влади на паритетних засадах.
  • У період воєнного стану установчі збори та засідання ради можуть проводитися в режимі відеоконференцій.
  • Положення визначає процедуру виборів складу рад, вимоги до кандидатів, умови, за яких припиняється членство в раді, й т.ін.
  • Очікується, що регіональні ради підприємців стануть дієвішими та ефективнішими платформами для обговорення важливих для бізнесу питань.  

Контекст

Головним завданням регіональних рад підприємців є сприяння співпраці між бізнесом, громадськими організаціями та місцевими органами влади. 

Ради готують пропозиції щодо змін до нормативно-правових актів у сфері підприємництва, розглядають регіональні програми розвитку бізнесу та аналізують їх виконання, надають пропозиції щодо створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, розвʼязання спірних питань тощо.

У першому кварталі 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 345 звернень від представників бізнесу, з яких установа закрила 162 справи. Це на вісім звернень більше порівняно з четвертим кварталом 2023 року. У першій трійці проблем бізнесу знову опинилися податкові питання (60%), дії правоохоронних органів (14%) та митні питання (7%).

Нещодавно була запущена платформа «Пульс» у режимі бета-тестування. Вона збиратиме відгуки бізнесу про взаємодію з державою. Мета платформи – створити єдиний цифровий інструмент для прозорих відносин між державою та бізнесом для підвищення якості державних послуг, зазначило Мінекономіки. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *