«Укргідроенерго» готує позови проти Росії за знищення Каховської ГЕС

ПрАТ «Укргідроенерго» готує позови проти РФ за цілеспрямовані атаки на інфраструктуру та активи компанії, включаючи знищення Каховської ГЕС, а також відшкодування завданих збитків. Про це йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • «Укргідроенерго» розпочало роботу з двома юридичними компаніями для розробки високорівневої стратегії судових позовів та арбітражу.
  • Обрання компаній відбулося за допомогою Pro Bono Платформи Секретаріату Енергетичного співтовариства (Energy Community). Дві юридичні компанії спільно зобовʼязалися надати 375 годин юридичної роботи безоплатно.
  • З початку великої війни росіяни атакували обʼєкти «Укргідроенерго» понад 50 разів, що призвело до втрати близько 2500 МВт потужностей, зазначила компанія.
  • Секретаріат Енергетичного співтовариства та «Укргідроенерго» почали співпрацювати для координації стратегічного та юридичного супроводу позовів компанії проти РФ щодо відшкодування збитків, спричинених військовим вторгненням в Україну.

Контекст

«Укргідроенерго» – найбільша гідрогенерувальна компанія України, до складу якої входять десять станцій на річках Дніпро та Дністер. Одна зі станцій компанії – Каховська ГЕС – була окупована Росією в перші дні війни. Всього на окупованих територіях України знаходиться 35% української генерації електроенергії, за даними Міністерства енергетики. 

На окупованій із 24 лютого Росією українській території опинились пʼять великих електростанцій: Запорізька АЕС, ДТЕК Запорізька ТЕС, Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, ДТЕК Луганська ТЕС. Їхня загальна потужність близько 14 ГВт. Ще чотири електростанції розташовані менш ніж за 20 км від лінії фронту: ДТЕК Криворізька ТЕС, ДТЕК Курахівська ТЕС, Зміївська ТЕС, Словʼянська ТЕС. Їхня загальна потужність приблизно 8 ГВт. Загальна потужність української енергосистеми – понад 50 ГВт.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *