Рада повернула законопроєкт про мобілізацію уряду на доопрацювання

Верховна Рада вирішила повернути законопроєкт про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 Кабінету Міністрів, повідомив очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. За його словами, у документі є положення, які «прямо порушують права людини».

Тільки три дні даруємо 500 грн знижки на річну диджитал-підписку на сайт Forbes. Оформлюйте зараз за промокодом F500. Підписуйтесь за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Арахамії, відбулися закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі.
  • На зустрічі щодо законопроєкту №10378 із керівництвом Верховної Ради, головами фракцій та комітетів були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров.
  • «За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції, напрацьовані на комітеті та у робочих групах», – написав Арахамія.
  • Він зазначив, що документ викликав багато дискусій. «Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані», – написав він. Очільник фракції «Слуга народу» додав, що певні положення законопроєкту «прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані».

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей.

25 грудня Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкти: про удосконалення мобілізації і військового обліку №10378 та про посилення відповідальності за військові порушення №10379. 

Основна причина оновлення правил мобілізації та ймовірного посилення вимог до громадян – ЗСУ потрібні нові військовослужбовці у 2024 році, заявив на брифінгу 26 грудня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Генерал відмовився говорити, про яку кількість військовозобовʼязаних ідеться.

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики побачив в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації корупційні ризики. Комітет з соціальної політики Ради вирішив рекомендувати комітету з національної безпеки і оборони доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. 

Очікувалось, що Верховна Рада розгляне урядові законопроєкти про посилення правил мобілізації в Україні протягом найближчого місяця, повідомили три співрозмовники Forbes серед депутатів від фракцій «Слуга народу» та «Голос». Ухвалити законопроєкт в цілому планували до кінця січня або на початку лютого, каже депутатка з оборонного комітету Марʼяна Безугла.

Найбільш вірогідний сценарій – перед цим документи повернуть уряду на доопрацювання, зазначав один із нардепів від СН. У поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті, пояснює він. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *