«Укрфінжитло» видасть 12 000 кредитів на квартири і будинки

За державною програмою кредитування «єОселя» планується видати близько 12 000 іпотек цього року. Про це Forbes повідомили в компанії «Укрфінжитло». Також зазначили, що лише 15% заявок доходять до укладання кредитних угод.

Ключові факти 

  • Фінальна кількість виданих у 2024 році кредитів залежатиме від попиту, готовності українців до укладення угод і наявності житла, яке відповідає умовам програми, розповіли Forbes в «Укрфінжитлі». Компанія продовжить залучати додатковий ресурс для роботи програми на відкритому фінансовому ринку, аби мати можливість покривати весь попит громадян на програму.
  • «єОселя» не фінансується безпосередньо з Державного бюджету, відтак там не закладено на неї коштів. «Укрфінжитло» отримує дивіденди за своїми цінними паперами та залучає гроші на відкритому фінансовому ринку на загальних умовах. «Це і є джерелом фінансування програми», – повідомила керівниця комунікацій «Укрфінжитла» Анжеліка Зборошенко.
  • Єдине джерело надходження заявок на участь в «єОселі» – мобільний застосунок «Дія». «Заявка ще не зобовʼязує оформити кредит чи знайти квартиру, а є першим кроком для всіх, хто навіть просто цікавиться програмою», – кажуть в «Укрфінжитлі».
  • Загальна кількість всіх заявок за час роботи програми вимірюється сотнями тисяч, але не всі вони актуальні. «Хтось подав, щоб перевірити свою кредитоспроможність, хтось вирішив протестувати послугу, а хтось реально хоче і готовий шукати житло й оформити кредитну угоду», – каже Анжеліка Зборошенко. Тому сотні тисяч заявок трансформуються в десятки тисяч потенційних клієнтів. З тих, хто отримав попереднє погодження від банку, приблизно 15% доходять до укладання кредитних угод.

Контекст

Програма «єОселя» працює з жовтня 2022 року. Її реалізують Міністерство економіки спільно з Міністерством цифрової трансформації та компанією «Укрфінжитло».

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом та силовиків, педагогів, медиків та науковців ставка становить 3% річних. Для учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян, які не мають у власності житла або хочуть збільшити його площу, – 7%.

За 2023 рік українці отримали 5855 кредитів майже на 8,85 млрд грн за програмою «єОселя». Фінансовий план «Укрфінжитла» у 2023 році передбачав 11,9 млрд грн орієнтовно на 10 000 угод. 

Нині в програмі беруть участь сім банків-партнерів: Укргазбанк, Ощадбанк, Sense Bank, Укрексімбанк, Sky Bank, ПриватБанк, «Глобус».

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *