«Укренерго» почала торгувати електроенергією з Угорщиною

Україна з 23 лютого почала комерційний обмін електроенергією за європейськими правилами ще з однією країною ЄС – Угорщиною. Про це повідомила пресслужба компанії «Укренерго».

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти 

  • «Укренерго» 22 лютого провело перші спільні аукціони з розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною та Угорщиною на європейській універсальній платформі розподілу JAO (Joint Allocation Office), йдеться у повідомленні.
  • Експорт 23 лютого здійснюється зранку і далі протягом доби в Словаччину, Угорщину, Польщу, Румунію та Молдову. Загальний обсяг – 2793 МВт·год з максимальною потужністю в окремі години до 295 МВт.
  • Імпорт електроенергії здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, а також в нічні години з Молдови. Загальний обсяг – 1018 МВт·год з максимальною потужністю в окремі години до 194 МВт.
  • З 1 грудня технічна можливість імпорту електроенергії з Європи до України та Молдови становить 1700 МВт.

Контекст

У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E.

У листопаді 2023-го ENTSO-E оголосила про завершення проєкту синхронізації з Україною та підтвердила успішне виконання українським оператором ключових технічних вимог, необхідних для забезпечення постійного з’єднання між енергосистемами континентальної Європи та України.

З 1 січня 2024 року «Укренерго» стало 40-м членом об’єднання та рівноправним учасником європейського енергопростору. Набуття «Укренерго» юридичного статусу члена ENTSO-E – наступний крок на шляху євроінтеграції української енергосистеми. 

Завдяки цьому статусу «Укренерго» зможе голосувати під час засідань генеральної асамблеї ENTSO-E, брати участь в правлінні з правом голосу, братиме участь у комітетах та в їхніх робочих групах.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *