Український «Ланцет». Федоров розповів про виробництво українських дронів-камікадзе

Українські виробники розробили аналог російського дрона-камікадзе «Ланцет», роботу тестових зразків цих БпЛА росіяни відчують протягом двох місяців. Про це сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Ключові факти

  • Михайло Федоров зазначив, що вже є тестові бойові застосування українського дрона-камікадзе на полі бою.
  • «Важко назвати конкретні дати, але я думаю, що протягом двох місяців почне зʼявлятися інформація у російських пабліках, як палають їхні танки», – сказав віцепремʼєр.
  • Він розповів, що знадобилося пів року, щоб «розігнати ринок» цих дронів-камікадзе. «Зараз на радарах є кілька компаній, і ми тестуємо їх продукти. В найближчі тижні вирішиться доля контрактів на виробництво дронів типу «Ланцет», – повідомив Федоров.  

Контекст

Росія активно застосовує проти України ударні безпілотники власної розробки «Ланцет». 

У середині 2023 року заступник начальника ГУ Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявляв, що РФ виготовила до 900 одиниць цих дронів, з яких 850 застосували в зоні бойових дій.

Влітку 2023 року Федоров називав російські дрони «великою загрозою, з якою треба працювати». Тоді він зазначив, що в Україні є виробники, які вже створили подібний до «Ланцетів» продукт і займаються масштабуванням його виробництва.

ZALA Lancet – російський баражуючий боєприпас розробки компанії ZALA Aero (Іжевський механічний завод), має кілька типів наведення. Швидкість руху в повітрі становить до 300 км/год, радіус польоту – до 40 км. Максимальна маса – 12 кг. 

На сьогодні відомо про існування двох версій ударного безпілотника – «Ланцет-1» і «Ланцет-3». Обидва мають однаковий планер з подвійними Х-подібними крилами і схожими внутрішніми системами. Основною ж відмінністю є розміри та корисне навантаження.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *