Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ

З початком російської агресії України суттєво змінила географію експорту, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ). За результатами січня-жовтня частка експорту продукції АПК до Європи зросла до 59%, а до інших регіонів – впала.

Ключові факти

  • У довоєнний 2021 рік частка експорту продукції АПК до Європи становила 32%, а за результатами 10 місяців 2023 року – вже 59%. Однак таке зростання вимушене, оскільки суттєво скоротилися постачання в інші регіони.
  •  Частка експорту до країн Африки скоротилася з 14% до 7%, Азії – з 19% до 12%, південно-східної Азії – з 13% до 4%.
  • «Основна причина таких змін – блокування морських портів України російськими військами. Розвиток альтернативних маршрутів, які були можливі лише через територію країн ЄС, призвів до змін», – повідомляє УКАБ.

Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ /Фото 1

Інфографіка: УКАБ

Україна змінила географію агроекспорту через блокування портів, майже 60% припадає на Європу – УКАБ /Фото 2

Інфографіка: УКАБ

  • Зокрема, українські аграрії були змушені шукати покупців своєї продукції в країнах Європи.
  •  Постачання до країн Африки та Азії під час війни стали можливими лише завдяки роботі зерновій угоді в співпраці з ООН та Туреччиною, а також тимчасовому зерновому коридору, який здійснює відвантаження зараз.  
  • «Єдиний варіант відновити експорт на традиційні для України ринки – це забезпечити безпеку морських шляхів експорту та збільшити обсяги відвантаження цим каналом», – сказано у повідомленні.

Контекст

17 липня РФ заявила про вихід із «зернової угоди». Своєю чергою, Україна запропонувала альтернативний маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор першочергово використовується для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення РФ.

16 серпня контейнеровоз Joseph Schulte став першим судном, яке скористалося тимчасовим коридором для руху торговельних суден до та з портів Великої Одеси.

Водночас Росія здійснює систематичні атаки на портову та логістичну інфраструктуру півдня України з метою завдати шкоди експортному потенціалу.

Чорноморським гуманітарним коридором уже пройшло 100 суден, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. За її словами, було доставлено 3,7 млн т продовольства і товарів по всьому світу.

Адміністрація морських портів України поінформувала, що перевалка зернових вантажів в українських портах за 10 місяців цього року зросла майже на 70% – до 34,9 млн т порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Обсяг експорту зернових та зернобобових культур з України станом на 15 листопада за 2023/2024 маркетинговий рік становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж у минулому сезоні, коли цей показник становив 15,56 млн т, повідомляє Мінагрополітики із посиланням на дані Державної митної служби.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *