Україна запровадила європейські правила у торгівлі електроенергією з Румунією

Україна з 3 листопада відновлює торгівлю електроенергією з Румунією завдяки спільним аукціонам з доступу до міждержавних електропереж, повідомляє профільне видання Ex&Pro Consulting.

Ключові факти

  • Україна та Румунія провели перший спільний аукціон 2 листопада. 200 МВт – запропонована максимальна пропускна спроможність на експорт, 400 МВт – на імпорт, за даними «Укренерго». 
  • 32% запропонованої пропускної спроможності для експорту викупили Сіпіджі Енерджі, ДТЕК Західенерго, Енерго Ресурс Рі Груп.
  • Дев’ять компаній викупили 44% запропонованої пропускної спроможності для імпорту до Румунії.
  • 3 листопада має бути фактично імпортовано 186 МВт·год, експортовано – 95 МВт·год, за даними європейської мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.
  • «Укренерго» очікує, що спільні аукціони з іншими країнами – Польщею, Словаччиною та Угорщиною – запрацюють на загальноєвропейській платформі JAO (Joint auctioning Office) з початку 2024 року, написав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький на сторінці у Facebook.

Контекст

У 2022-ому Україна успішно експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня та заробила на цьому майже $590 млн, за даними Державної митної служби. Але 10 жовтня 2022-го довелося заборонити експорт через російські масовані обстріли енергоінфраструктури.

У 2023-му експортний сезон розпочався лише у квітні, хоча енергосистема була профіцитною ще з середини лютого. 7 квітня Україна відновила експорт електроенергії у Молдову, 12 квітня – у Польщу, а 17 квітня – у Словаччину. Менш ніж за тиждень експорт до Словаччини припинився.

Румунія та Угорщина відмовилися купувати українську електрику: вони вимагали проведення спільних аукціонів, для яких ще треба було підготувати нормативно-правову базу.

Без спільних аукціонів Україні цьогоріч продала електрики у Європу на понад 176 млн грн, або в 50 разів менше, ніж торік, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine. Найбільші експортери за дев’ять місяців 2023-го – дві компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова – «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг», а також державна «Укргідроенерго», за даними ExPro Consulting.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *