Україна та США підписали угоду про відтермінування виплат за держборгом

Міністр фінансів України Сергій Марченко та надзвичайний і повноважний посол США в Україні Бріджит Брінк підписали двосторонню угоду щодо відтермінування виплат за державним боргом, повідомляє пресслужба Мінфіну.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Укладання угоди було передбачено Меморандумом про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.
  • За словами Марченка, підписання угоди дозволить зменшити боргове навантаження на державний бюджет та спрямувати кошти, що мали бути сплачені на погашення та обслуговування боргових зобов’язань, на потреби соціальної та гуманітарної сфер.
  • «Вдячні партнерам за значний внесок у підтримку макрофінансової стабільності та економічного зростання України в умовах війни», – заявив очільник Мінфіна. 
  • Згідно статистики державного боргу станом на кінець лютого, державний борг України перед США становив $0,5 млн.

Контекст

Наразі Україна веде переговори із комерційними кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу номінальним обсягом понад $21 млрд. Тому відстрочку державного боргу перед США варто розглядати не в контексті суми, а в контексті впливу на ці переговори.

За 2023 рік державний бюджет було виконано з дефіцитом у сумі 1,33 трлн грн, повідомляло Міністерство фінансів. Зокрема, загальний фонд – 1,36 трлн грн проти запланованого на рік дефіциту у сумі 1,83 трлн грн.

Сукупний державний борг України 2023 року зріс у доларовому вираженні на $33,9 млрд, або на 30,4%, до $145,32 млрд. У гривневому вираженні держборг зріс на 35,4%, до 5,5 трлн грн. Зазначається, що прямий держборг збільшився на 34,4% – до $136,59 млрд, або до 5,2 трлн грн, і становив 94% від загальної суми державного та гарантованого державою боргу.

Протягом грудня сума державного та гарантованого державою боргу України зросла в гривневому еквіваленті на 396,81 млрд грн та в доларовому еквіваленті – на $4,49 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *