Україна та ОАЕ завершили переговори про всеохопну зону вільної торгівлі

Україна та Об’єднані Арабські Емірати підписали спільну заяву про завершення переговорів про угоду про всеосяжне економічне партнерство. Це дозволяє розпочати підготовку до підписання угоди у найбільш економічно просунутому регіоні Близького Сходу, йдеться у повідомленні пресслужби Мінекономіки. Товарообіг між країнами суттєво скоротився в порівнянні з довоєнним періодом.

Ключові факти

  • Документ підписали 26 квітня в Абу Дабі перша віцепремʼєр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко та Державний міністр зовнішньої торгівлі ОАЕ Тані бін Ахмед Аль Зеюді.
  • За результатами переговорів вдалося домовитися про значну лібералізацію доступу як до ринків товарів, так і до ринків послуг, а також наблизитися до поглиблення співпраці в торговельній, інвестиційній, економічній, цифровій та інших сферах, йдеться у повідомленні.
  • Угода охоплюватиме не лише ОАЕ, але загалом регіони Перської затоки, зазначила Свириденко. «Тобто це вихід не лише на ринок Еміратів, а вихід на глобальний ринок. Бо Емірати – це торговельний, економічний, фінансовий хаб. Емірати займають перші сходинки з погляду логістики торгівлі», – пояснила перша віцепремʼєрка. 
  • За її словами, це не класична угода ЗВТ, а всеохопна, тобто включає товари, послуги, інвестиції, цифрову торгівлю та інше. «Тому закінчення переговорів щодо угоди – історична подія у наших двосторонніх відносинах», – наголосила Свириденко.  
  • Після підписання зазначеної заяви сторони мають розпочати юридичну вивірку проєкту угоди, а також внутрішньодержавні процедури, необхідні для її підписання.
  • Угода може сприяти збереженню позитивного сальдо торгівлі товарами, зазначило Мінекономіки. У середньо- та довгостроковій перспективі може вплинути на зміщення траєкторії розвитку реального ВВП на 0,10%, свідчать розрахунки міністерства. 
  • Серед секторів найвищі темпи приросту очікуються у транспортній сфері, а також у металургії, харчовій промисловості, зокрема борошномельному виробництві та виробництві олії. Очікується зростання експорту металів та рослинної олії. 

Контекст

У 2023 році Україна експортувала до ОАЕ товарів на суму $214 млн, свідчать дані Держмитслужби. Отже, на ОАЕ припадало 0,6% всього експорту України. 

Понад 80% експорту генерує продукція АПК. Зокрема, значними статтями експорту є рослинні олії, курятина, пшениця, яблука, соя та макуха. Також суттєвими є поставки безшовних сталевих труб.

Імпорт товарів з ОАЕ до України у 2023 році склав $164 млн. Частка ОАЕ в українському імпорті становила 0,3%. Україна імпортує з ОАЕ передусім енергоресурси – понад половина товарного імпорту.

Ненафтова торгівля між двома країнами минулого року сягнула $386 млн, в порівнянні з більш ніж $800 млн до вторгнення РФ в Україну, заявив Тані бін Ахмед Аль Зеюді в інтервʼю місцевим медіа. 

Спільні інвестиції між двома країнами досягли $360 млн у 2022 році в декількох секторах, включаючи логістику та інфраструктуру, подорожі та туризм, а також технології, йдеться у повідомленні.

Багаті на енергоносії ОАЕ підписали подібні угоди з кількома країнами, на які вони націлені для зростання торгівлі, зокрема з Індією, Ізраїлем та Туреччиною. У 2021 році країна Перської затоки заявила, що планує поглибити свої торговельні звʼязки з країнами зі швидкозростаючою економікою, інвестувавши $150 млрд.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *