Україна та МВФ домовилися про третій перегляд програми EFF обсягом $15,6 млрд

Україна та МВФ на рівні експертів домовилися про третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF) обсягом $15,6 млрд, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він очікує, що вже найближчим часом це рішення буде затверджене виконавчою радою фонду. Його результатом може стати виділення чергового траншу на $900 млн.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Очільник уряду подякував Міжнародному валютному фонду за послідовну солідарність і підтримку. Він додав, що очікує у 2024 році на допомогу фонду в сумі $5,4 млрд. 
  • «За рахунок цих коштів зможемо максимально сконцентрувати внутрішні ресурси на обороні, яка є пріоритетом номер один», – пояснив Шмигаль.
  • Загалом потреба в зовнішньому фінансуванні на цей рік становить $37,3 млрд, нагадав премʼєр.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України у березні минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва. Тоді ж було виділено перший транш на $2,7 млрд.

У грудні виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн і закликала інші країни та кредиторів виконати свої зобовʼязання.

У лютому Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що Україна розглядає план, що включає розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків та скорочення видатків, щоб закрити діру в бюджеті, у спробі отримати гроші від МВФ, якщо допомога США залишиться заблокованою.

Україна близька до угоди з МВФ щодо отримання наступного траншу на $900 млн із кредиту на $15,6 млрд, повідомили 22 лютого джерела Bloomberg.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *