Україна спрямувала арештовані гроші російських банків на компенсації за пошкоджене війною житло – Шуляк

Для виплати українцям компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло були використані арештовані кошти російських банків, які працювали в Україні, повідомила «Укрінформу» голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Ключові факти

  • «Станом на сьогодні для виплати компенсацій ми використовували тільки арештовані кошти російських банків, які працювали на території України. Найбільша сума була від «дочки» російського Сбербанку, яка працювала в Україні», – сказала вона.
  • Шуляк додала, що сподівається на те, що російські активи, арештовані в інших країнах світу, передаватимуться Україні та спрямовуватимуться, зокрема, на виплату компенсацій українцям.
  • Зазначається, що на житлові компенсації українцям, чиї будинки постраждали внаслідок обстрілів, спрямовано 4,4 млрд грн.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду сказав, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

З 10 травня всі громадяни, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ, можуть скористатися послугою «єВідновлення» для отримання держдопомоги. Для цього треба подати заявку на допомогу в «Дії», а вже протягом місяця спеціальна комісія при громаді повинна прийняти рішення щодо надання такої допомоги. Пріоритет в одержанні коштів на відновлення мають учасники бойових дій, мобілізовані, сімʼї загиблих військових, люди з інвалідністю I і II груп та багатодітні сімʼї. Максимальна сума на відновлення одного обʼєкта – 200 000 грн.

З 1 серпня подати заяву на отримання компенсації для придбання нової квартири чи будинку через застосунок «Дія» можуть також власники знищеного війною житла.

Уряд бачить прогрес у питанні майбутньої конфіскації російських активів за кордоном, повідомив Шмигаль на Київському міжнародному економічному форумі у жовтні. Він висловив впевненість, що наступного року Фонд відновлення буде наповнений конфіскованими російськими активами на Заході в країнах-партнерах. «Ми очікуємо, що загалом ця сума має бути від $300 млрд до $500 млрд, яку буде спрямовано на проєкти українського відновлення», – додав Шмигаль.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *