Україна домовилася з Румунією про європейські правила розподілу доходів при експорті та імпорті електрики

«Укренерго» підписало угоду з румунським оператором Transelectrica про перехід на єдині європейські правила доступу до міждержавних ліній для експортерів та імпортерів електроенергії, повідомив керівник НЕК Володимир Кудрицький.

Ключові факти

  • Перший аукціон з продажу доступу до міждержавного перетину між Україною та Румунією у новому форматі відбудеться 2 листопада.
  • Аукціон буде спільним для компаній з обох країн і проходитиме на платформі «Укренерго». День поставки – 3 листопада.
  • «Напередодні складної зими українські механізми розподілу доступу до міждержавних ліній вже не стануть перепоною для імпорту з Румунії. Бо вони будуть синхронізовані з правилами в ЄС», – написав керівник НЕК.
  • «Укренерго» підписало угоду з операторами енергосистем Угорщини, Словаччини та Польщі про приєднання до загальноєвропейської аукціонної платформи JAO. «Останній крок – на боці європейських колег. Регулятори країн-сусідів готують необхідні погодження. Після цього ми розпочнемо спільні аукціони за всіма європейськими напрямами», – повідомив Кудрицький.

Контекст

За дев’ять місяців 2023-го Україна продала електрики у Європу на понад 176 млн грн, або в 50 разів менше, ніж торік, йдеться у редакційному матеріалі Forbes Ukraine. Попри наближення холодів, в Україні профіцит електроенергії. У вересні Україна експортувала рекордні в цьому році обсяги електрики – 111,1 ГВт·год. Це у понад 500 разів більше, ніж у серпні, але учетверо менше за вересень 2022-го, свідчать дані EnergyMap. 

Найбільші експортери за дев’ять місяців 2023-го – дві компанії з групи ДТЕК Ріната Ахметова – «ДТЕК Західенерго» та «Д.Трейдінг», а також державна «Укргідроенерго», за даними ExPro Consulting.

Весною 2023-го трейдери та Міненерго оцінювали, що у цьому році Україна може заробляти на експорті електрики $30–70 млн на місяць, або 1–2,5 млрд грн. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *