В Україні запустили проєкт «еРиба»

Уряд запровадив декларування права на промислове рибальство та дослідний вилов в електронній формі. Реалізацію експериментального проєкту «еРиба» здійснюватиме Держрибагентство протягом двох років, йдеться у повідомленні Мінагрополітики. 

Ключові факти

  • Отримання послуги декларування права на промислове рибальство тепер здійснюватиметься онлайн через Єдину державну електронну систему управління галуззю рибного господарства («еРиба»). В Мінагрополітики обіцяють, що незабаром послуга буде доступна і на порталі «Дія».
  • Також в «еРибі» стануть доступні послуги з декларування права на дослідний вилов та отримання дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) для промислового рибальства, дослідного вилову.
  • Робота першого компонента системи «еРиба» – декларування права на промислове рибальство в електронній формі – розпочалася 19 жовтня 2023 року. Суб’єкти рибного господарства, які планують рибалити у промислових масштабах, мають до 1 листопада 2023-го задекларувати право на це шляхом подання відповідної електронної декларації.
  • Система працює в режимі 24/7 і передбачає можливість цілодобового подання декларацій.

Контекст

У квітні цього року набирає чинності закон (№7616), який започатковує реформу в галузі рибного господарства. Він передбачає створення Єдиної державної електронної системи управління галуззю «еРиба». Автори ініціативи вважають, що цифровізація в рибному господарстві допоможе боротися з незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством.

Починаючи з 1995 року, добування біоресурсів складало близько 400 000 т, а станом на 2021-й – 73 700 т, що становить лише 18,4% від попереднього показника. За 25 років показник добування водних біоресурсів зменшився майже в шість разів. Експерти зазначають, що ринок тіньового вилову водних біоресурсів щорічно зростає, втрати від незаконного видобутку становлять близько 800 млн грн щорічно.

Україна щороку імпортує у замороженому вигляді майже 80% риби, у 2021 році вартість імпорту перевищила $1 млрд, за умови, що українці споживають набагато менше рибної продукції, ніж громадяни інших країн.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *