Україна планує відновити морські поромні та контейнерні перевезення за два-три тижні – Мінінфраструктури

Перші контейнерні перевезення українським морським коридором можуть бути здійснені протягом двох-трьох тижнів, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков, пише «Інтерфакс-Україна». Міністерство також сподівається відновити автомобільне поромне сполучення.

Ключові факти

  • За його словами, всі пʼять контейнерних терміналів уже готові обробляти контейнери. 
  • «Майже всі вони задіяні в перевалці аграрної та іншої продукції. Але контейнери – це пріоритет, і вони ведуть переговори. Сподіваюся, що за два-три тижні отримаємо перші заходи», – сказав він.
  • Васьков додав, що в міністерстві також сподіваються протягом двох тижнів відновити автомобільне поромне сполучення, а за два місяці – залізничне поромне сполучення.
  • Також він зазначив, що український морський коридор з минулого тижня почав працювати цілодобово після отримання необхідних дозволів з боку ВМС ЗСУ.

Контекст

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, майже до 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Загалом у січні було експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023 року. 

За даними Мінекономіки, у січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т було вивезено морським транспортом.

У лютому вантажообіг портів Великої Одеси становив 8 млн т, з яких 5,2 т – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту не лише українським коридором, а й під час повномасштабного вторгнення.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *