Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами. Що вона передбачає

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки, повідомляє Офіс президента. Документ підписано в межах Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої на саміті НАТО у Вільнюсі.

📲 45 секунд – на один пост, 20 хвилин на день, щоб дізнатися головні економічні та бізнесові новини. Підписуйтеся на Telegram-канал Forbes Ukraine, щоб економити час.

Ключові факти

  • Угода закріплює рішення Нідерландів продовжувати співпрацю з метою подальшого надання та розширення допомоги Україні в захисті від російської агресії стільки, скільки буде необхідно. 
  • Документ є чинним протягом десяти років з дати його підписання.
  • В угоді зафіксоване надання з боку Нідерландів військової допомоги на €2 млрд у 2024-му та продовження оборонної підтримки впродовж 10 років.

Офіс Президента України

Офіс Президента України

Офіс Президента України

Офіс Президента України

  • Документ передбачає надання Україні сучасного військового обладнання та підтримку оборонної промисловості. Пріоритет – у наданні ППО, артилерії, бронетехніки, у підтримці морських і далекобійних спроможностей та, зокрема, Повітряних сил.
  • У невійськовій сфері передбачається посилення допомоги Україні в напрямку економічного відновлення й відбудови, протидії гібридним загрозам, у галузі розвідки, кібернетичної та інформаційної безпеки, у сфері боротьби з оргзлочинністю, а також у галузі критичної інфраструктури.
  • Крім того, у документі розширені блоки щодо санкцій, відшкодування збитків та притягнення держави-агресора до відповідальності, а також щодо підтримки з боку Нідерландів культурної спадщини України.
  • Угода підтверджує підтримку з боку Нідерландів майбутнього членства України в ЄС і в НАТО, а також визначає механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України.

Контекст

Країни G7 домовилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. У 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії угоди.

16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною. Цьогоріч Німеччина надасть понад €7 млрд на військову допомогу Україні.

Також 16 лютого Україна підписала угоду з Францією. За словами Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону €3 млрд уже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Договір передбачає, що цього року Данія надасть Україні військову підтримку в розмірі щонайменш €1,8 млрд. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *