Україна отримала першу партію винищувачів F-16 – Bloomberg

Перша партія винищувачів F-16 від союзників НАТО прибула в Україну, пише Bloomberg. Крайній термін передачі американських військових літаків було встановлено на кінець цього місяця, і його дотримали, кажуть джерела. 

Передача бойових літаків є довгоочікуваним кроком, який може підвищити здатність України відбивати атаки Росії. 

Навчайтеся в лідерів, будьте в курсі тенденцій та мисліть масштабно з Forbes Digital. Даруємо знижку 700 грн на річну підписку за промокодом D700. Підписуйтеся за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, поки неясно, чи зможуть українські льотчики, які протягом останніх місяців тренувалися разом зі своїми західними союзниками, негайно розпочати використання бойових літаків, чи цей процес займе більше часу.
  • Наразі точна кількість переданих літаків не оголошується, за словами джерела, вона невелика.
  • Передача літаків була ускладнена затримками, питаннями щодо запасних частин та мовним барʼєром між українськими пілотами та їхніми іноземними інструкторами. 
  • Також є пересторога, що в країні недостатньо злітно-посадкових смуг, а ті, що є, є вразливими для російських атак.

Контекст

Навіть якщо спочатку перекидання літаків буде незначним, згодом воно має допомогти Києву наростити потенціал, що дозволяє послабити перевагу Росії в повітрі, яка дала їй змогу атакувати енергетичну інфраструктуру України. Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

F-16 – це багатофункціональний винищувач четвертого покоління. Перший політ відбувся ще у 1974 році. Літак добре піддається модернізації, тому за 50 років вийшло безліч його модифікацій.

Нові версії F-16 можуть експлуатуватися до 2060-го, декларує виробник Lockheed Martin. Це найпоширеніший бойовий літак у світі. З моменту появи було виготовлено понад 4600 одиниць, зазначала компанія у 2018 році . На початок 2024-го на активній службі перебувають 2145 бортів, або 15% від усіх бойових літаків у світі, за оцінкою Flight Global. Детальніше про те, яку зброю до винищувачів може отримати Україна – читайте тут.

Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський заявляв, що винищувачі F-16 посилять протиповітряну оборону Україну та дозволять краще працювати по наземних цілях РФ, але діятимуть на відстані щонайменше 40 км від фронту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *