Європейські трейдери почали зберігати газ в українських ПСГ – Reuters

Європейські газові трейдери почали зберігати природний газ в Україні, щоб скористатися нижчими цінами та доступними потужностями, незалежно від ризиків, повʼязаних із війною, пише Reuters із посиланням на трьох трейдерів і представників компаній.

Головні матеріали Forbes Ukraine у розсилці від digital шеф-редактора Віктора Кіщака. Раз на тиждень на вашій пошті.

Дякуємо за підписку Підписатися

Ключові факти

  • Трейдери заявили, що у зберіганні в Україні є комерційна логіка, щоб скористатися нижчими цінами зараз порівняно з майбутніми постачаннями.
  • Газ із постачанням у вересні коштує €30 за 1 МВтч порівняно з форвардними цінами на перший квартал 2024 року у розмірі €49, згідно з цінами голландського газового фʼючерсного ринку TTF.
  • Чеська група EPH повідомила агентству, що її рішення використати українське сховище також є ознакою довіри до країни. «EP Commodities транспортує природний газ в Україну та використовує українські газосховища», – сказав Мирослав Хаско, голова правління EP Commodities.
  • «Ми віримо в надійність українських газотранспортних і газосховищних систем, які добре зарекомендували себе навіть у такій надзвичайно складній обстановці воєнного часу», додав він, не називаючи обсягів.
  • За даними платформи GIE, 7 серпня газосховища країн ЄС були заповнені на 87%.
  • «Ми бачимо позитивну динаміку закачування газу іноземними трейдерами в наші обʼєкти (сховища)», – йдеться у повідомленні «Укртрансгазу».
  • Словацька державна СЕС заявила, що розглядає можливість використання українських сховищ з огляду на те, що словацькі сховища вже заповнені на 90%.
  • Інші європейські трейдери занепокоєні ризиками через можливі військові удари або тим, що станеться з мережею, якщо Росія припинить прокачування газу, який вона все ще постачає на захід через Україну.
  • Аналітичний центр Bruegel заявив минулого місяця, що Україна може збільшити ємність сховищ у Європі приблизно на 10%. «Використання додаткових 100 ТВт·год потужностей, що є в Україні, покращить перспективи зими в Європі та довгоочікуване збільшення доходів України», – йшлося у повідомленні.

Контекст

Після вторгнення Росії в Україну Європейський Союз прагнув забезпечити великі обсяги зберігання газу, щоб компенсувати скорочення поставок із Росії, особливо в зимові місяці пікового попиту. Очікується, що блок досягне мети з заповнення своїх сховищ до 90% до 1 листопада.

У червні стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Оператор «Укртрансгаз» надає третину цих площ, що еквівалентно приблизно 10% потреб ЄС у четвертому кварталі минулого року.

Більче-Волицько-Угерське сховище здатне зберігати вчетверо більше природного газу, ніж найбільше сховище в Німеччині, і легко підключається до енергосистем блоку завдяки багаторічній ролі України як транзитного маршруту.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *