Євроінтеграційний законопроєкт про лобізм. У НАЗК пояснили, коли Верховна Рада має ухвалити документ

Верховна Рада у січні наступного року має прийняти законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію. Якщо документ не ухвалять, це може сповільнити процес вступу України до ЄС. Про це в інтервʼю Forbes розповів голова НАЗК Олександр Новіков, який брав участь у підготовці законопроєкту.

Ключові факти

  • Документ має легалізувати ринок лобізму в України. Згідно з законопроєктом, будь-який бізнес або бізнес-асоціації зможуть укладати контракти з лобістами для просування своїх інтересів, розповів Новіков. Виняток – користуватися послугами лобістів не зможе бізнес, клієнтом, бенефіціаром або власником якого є громадянин РФ чи Білорусі.
  • У разі прийняття законопроєкту, лобісти зможуть брати участь у підготовці та написанні законопроєктів, додав очільник НАЗК. «Документом передбачаються зміни у регламенті Верховної Ради – лобісти можуть стати співавторами проєктів нормативно-правових актів, їх також повинні обов’язково запрошувати на засідання комітетів парламенту», – додає Новіков. 
  • Також має зʼявитися реєстр лобістів. «Плануємо його створити на базі платформи для розгортання державних реєстрів, яку розробила команда Мінцифри», – пояснює Новіков. З моменту прийняття закону потрібно чотири місяці для розгортання реєстру, додає він. Реєстр буде публічним. Для лобістів реєстрація обовʼязкова. 
  • Для лобістів, які не зареєструвалися в реєстрі, передбачений штраф – 5400 грн. Відповідальність застосовуватиметься до порушників тільки через рік після набрання чинності документом, каже Новіков.
  • Окрім лобістів, законопроєкт має врегулювати питання адвокації, якою займаються громадські організації (ГО). На відміну від лобізму, метою адвокації не є отримання прибутку, пояснив Новіков. Джерелом фінансування адвокації можуть бути, наприклад, гранти від міжнародних партнерів. На відміну від лобістів, ГО не мають подавати звітності, а реєстрація є добровільною, зазначив очільник НАЗК. 

Контекст 

НАЗК 1 грудня передало до Кабміну законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію, зареєструвати закон мають вже цього тижня. Документ – одна з вимог вступу України до Європейського союзу. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *