ЄС розглядає екстрене фінансування України за межами загального бюджету блоку через спротив Угорщини – FT

Дипломати ЄС обговорюють технічні пропозиції щодо залучення екстреного фінансування для України за межами загального бюджету блоку, оскільки Угорщина не хоче знімати вето на пакет підтримки Києва, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що заблокує пропозицію Брюсселя надати Україні критично важливу фінансову допомогу у розмірі €50 млрд, а також схвалення переговорів щодо вступу країни до ЄС на саміті у четвер, 14 грудня.
  • Позиція Орбана не змінюється, попри спроби президента України Володимира Зеленського та лідерів країн ЄС переконати його.
  • Чиновники ЄС працюють над можливими рішеннями, які дають змогу скасувати блокування Угорщиною цього пакету, який потребує одностайності, включаючи виділення Будапешту раніше заморожених коштів блоку.
  • Оскільки час до початку саміту ЄС спливає, дипломати також розпочали приватні переговори щодо здійсненності та технічних деталей потенційного фінансового пакету між іншими 26 членами, повідомили Financial Times джерела. Це забезпечить Київ екстреним фінансуванням щонайменше на рік.
  • Переговори, в яких беруть участь чиновники Європейської комісії та великих держав-членів, які візьмуть на себе більшу частину видатків, тримають у таємниці.
  • Позабюджетний інструмент вимагатиме більше часу і коштуватиме більше грошей у вигляді відсотків та інших витрат, кажуть інформатори. 
  • Угорський міністр у справах ЄС Янош Бока повідомив FT, що Угорщина наполягає на тому, що будь-яка допомога Україні не може надходити із спільного бюджету ЄС і що рішення про переговори про членство має почекати до виборів до Європейського парламенту у червні.

Контекст

3 жовтня Європарламент проголосував за перегляд бюджету блоку на 2021–2027 роки. Зміни передбачають, зокрема, створення спеціального фонду у €50 млрд для підтримки України. Програма допомоги Україні в рамках змін бюджету ЄС потребує схвалення всіх 27 країн–учасниць блоку.

На початку жовтня стало відомо, що Угорщина запропонувала державам–членам ЄС розділити допомогу Україні. Уряд Орбана вважає, що на цьому етапі Україні буде достатньо €25 млрд підтримки. За словами джерела, знайомого з перебігом обговорень, одночасно з зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана помʼякшитися, ЄС може розблокувати майже €13 млрд фінансування для Угорщини цього року. Раніше ЄС заморозив мільярди фінансування для Будапешта через ймовірне недотримання урядом Орбана стандартів верховенства закону та корупції в ЄС.

23 листопада Єврокомісія затвердила авансові виплати Угорщині у розмірі €900 млн у рамках її досі замороженої частки у фонді REPowerEU. Таким чином Брюссель намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *